Home » AbrašMEDIA » Završen 5. Šantićev festival djece pjesnika

Završen 5. Šantićev festival djece pjesnika

Sinoć je završen 5. međunarodni Šantićev festival djece pjesnika, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta” Mostar.

Na festival je pristiglo 1174 radova, od čega je žiri odabrao 30 finalista.

Prije finalne večeri, koja je održana u Centru za kulturu, otvorena je izložba “Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine”.

Direktor Muzeja Asim Krhan rekao je da je Muzej pripremio izložbu za mlađu populaciju, koja je, kako je naglasio, dio zbirke Muzeja koja sadrži određene dokumente o privatnom životu Alekse Šantića i njegovom djelu.

U Centru za kulturu mladi pjesnici predstavili su se publici sa svojim pjesmama, a žiri u sastavu Alma Fazil Obad, Miljenko Buhač i Božidar Kijac proglasili su prva tri mjesta.

Tako je prvu nagradu petog Šantićevog festivala djece pjesnika dodjelio Vojislavu Durmanoviću, učeniku IX razreda iz Bjeljine, za pjesmu “Mostarka”. Drugo mjesto pripalo je Katarini Kovačević, učenici VIII razreda iz Belog Potoka iz Srbije za pjesmu “Ja sam alas što peca zvezde”, a treće mjesto zauzeo je Boris Nočeski iz Prilepa, Makedonija, učenik IX razreda sa pjesmom “Deca na tagata”.

Više fotografija sa Festivala pogledajte u našoj fotogaleriji.

Cijeli Festival možete pogledati na videu u prilogu.

(AbrašMEDIA)