Home » Kultura » Festivali » Zlatna palma švedskom filmu “The Square”

Zlatna palma švedskom filmu “The Square”

Glavna nagrada 70. filmskog festivala u Cannesu – Zlatna palma – u nedjelju je na veliko iznenađenje dodijeljena švedskom filmu “The Sqaure” Rubena Ostlunda, okrutnoj komediji koja ismijava umjetnički svijet i visoko društvo.

U filmu danski glumac Claes Bang utjelovljuje konzervatora u muzeju suvremene umjetnosti koji priprema izložbu o toleranciji i solidarnosti, čiji se svijet ruši kada mu ukradu mobitel i novčanik. To je jedan od rijetkih filmova na ovogodišnjem Cannesu koji na mahove do suza nasmijava gledatelje, a u službenu konkurenciju je dodan u posljednjem trenutku.

Favoriti za tu nagradu su bili ‘120 otkucaja u minuti’ Francuza Robina Camilla i ‘Loveless’ Rusa Andreja Zvjaginceva.

Robin Campillo je osvojio Grand Prix za svoj film o sudbinama oboljelih od AIDS-a.

Sofia Coppola je dobila nagradu na najbolju režiju za “‘The Beguiled’, remake istoimenog filma Dona Siegela iz 1971. o upadu ranjenog vojnika, Colina Farrella, u djevojački internat koji vodi Nicole Kidman.

Ovogodišnja kraljica Cannesa s dva filma u konkurenciji, Nicole Kidman, dobila je Posebnu nagradu 70. filmskog festivala.

Slavni ruski redatelj Zvjagincev je tri godine poslije genijalnog ‘Levijatana’, za bračnu dramu ‘Loveless’ o nestanku djetata koje više ne podnosi svađe roditelja dobio Nagradu žirija.

Za ulogu u filmu redateljice Lynne Ramsay, šokantnoj drami o trgovini seksualnim robljem ‘You Were Never Really Here’, Joaquin Phoenix je proglašen najboljim glumcem.

Titulu najbolje glumice je dobila Njemica Diane Kruger za ulogu u filmu ‘In The Fade’ njemačko-turskog redatelja Fatiha Akina. Ona glumi Njemicu Katju koja se osvećuje neonacistima koji su ubili njezinog muža i sina.

Lynne Ramsay, redateljica ‘You Were Never Really Here’ dijeli nagradu za najbolji scenarij s Grkom Yorgosom Lanthimosom za film ‘The Killing of a Sacred Deer’, triler o kirurugu koji posvaja problematičnog mladića čiji mu je otac umro tijekom operacije.

(Agencije)