Home » AbrašMEDIA » 17. Ulice protiv fašizma – 11. 11. u SKC Fabrika

17. Ulice protiv fašizma – 11. 11. u SKC Fabrika

Novosadski festival “Ulice protiv fašizma” stigao je do svog 17. izdanja. Festival se ove godine održava 11. 11. u SKC Fabrika. Cijena ulaznice do 20 sati iznosi 400 dinara, a poslije 20 sati 500 dinara. Kupovina se vrši isključivo na dan koncerta, na blagajni SKC Fabrika.

TRIBINA, 18h:

Predstavljanje knjige autora Igora Jovanovića i Igora Šaponje “BILI SMO SAMO BROJEVI – ISTRANI U KONCENTRACIJSKIM LOGORIMA U DRUGOME SVJETSKOM RATU”.
Kao rezultat dugogodišnjeg terenskog rada u istraživanju građe, prikupljanju i dokumentovanju svjedočanstava Istrana, nastala je knjiga Igora Jovanovića i Igora Šaponje “Bili smo samo brojevi – Istranu u koncentracijskim logorima u Drugome svjetskom ratu”, objavljena 2016. godine u Puli, u izdanju Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule, u saradnji sa Povijesnim i pomorskim muzejom Istre i Istarskog povijesnog društva.

KONCERT, 20h:

FAKOFBOLAN je, uz KUD Idijote i Monte Paradiso festival, jedan od glavnih razloga zašto Pula važi za punk prijestonicu ovog dijela Evrope. Njihovi albumi koje su objavili u prvoj fazi postojanja (split LP sa Darkbusters iz 1996, “Jedini dokaz” iz 1998. i “Provincija uzvraća udarac” iz 2002. godine) postaju instant klasici punka našeg govornog područja. Bend se zatim povlači sa scene, da bi do ponovnog okupljanja došlo krajem 2008. godine. Od tada Fakofbolan upisuju brojne rasprodate koncerte, kao i album “…Ako ne možeš napraviti sam bar pokvari drugome…”, objavljen za izdavačku kuću PDV 2013. godine. Fakofbolan publici nude punk u njegovom izvornom izdanju; punk koji je energičan i himničan, ali i maksimalno društveno angažovan.

 

MAŠINKO je zagrebački punk-rock bend koji je za sedam godina postojanja samo jednom svirao u Novom Sadu, dok je za to vrijeme u Hrvatskoj stekao satus jednog od predvodnika tamošnje aktuelne punk scene. Najjači adut benda su koncerti, bilo da se radi o svirkama u zadimljenim klubovima ili o velikim festivalima, pa i halama poput zagrebačke „Arene“, publika ne ostaje imuna na količinu energije koju ova šestoročlana ekipa isporučuje. Takođe, i njihova studijska izdanja odlično prolaze i kod kritike i kod publike, od kojih je posljednje (split album sa Debelim precjednikom) još uvek aktuelno.
https://masinko.bandcamp.com/

 

BAD HABIT je mladi ska bend koji predstavlja ponovo zakuhtalu underground scenu u Budimpešti. Za tri godine, koliko postoje, svirali su u većini klubova, ali i festivala, u Mađarskoj, a ovog ljeta im je objavljen i prvi LP. Predvođeni energičnim ženskim vokalom, muzički su najviše inspirisani bendovima britanskog 2 tone talasa, ali i kasnijim ska bendovima poput Scrapy i Skoidats.
https://badhabit.bandcamp.com/

FISKALNI RAČUN je bend koji dolazi iz Bečeja, ali važi za jednog od favorita novosadske punk publike. Iako su već zabilježili nastup na festivalu “Ulice protiv fašizma”, u želji da predstavimo što aktuelnije bendove morali smo obratiti pažnju na aktivnosti ove petorke: redovno izbacuju nove snimke i spotove, sviraju od malih klubova do festivalskih bina, od naših krajeva pa do Njemačke… U svakom slučaju, na punk žurke kakve priređuje ova ekipa smo uvijek spremni!
https://fiskalniracun.bandcamp.com/

BECOME AS ONE je formian u Novom Sadu 2012. godine, pod utjecajima bendova tzv. Youth crew struje unutar hardcore scene, od Youth of Today pa do njenih kasnijih predstavnika poput Champion i Have Heart. Redovnim svirkama i EP izdanjem “Foundation Crack” ubrzo osvajaju simpatije domaćih ljubitelja hardcore/punk-a, ali nažalost, već naredne godine bend prestaje sa radom. Ipak, nakon gotovo trogodišnje pauze Become As One se ponovo okuplja. Još zakuhtaliji nego ranije, ovoga putu nudeći nešto raznovrsniji hardcore/punk zvuk, ekspresno se vraćaju na poziciju jednog od vodećih HCNS predstavnika.
https://becomeasone.bandcamp.com/

(AbrašMEDIA)