Home » AbrašMEDIA » Abrašradio i ROM 010: Muzej Radio Študenta Ljubljana

Abrašradio i ROM 010: Muzej Radio Študenta Ljubljana

Pred nama je prvo ovogodišnje izdanje AR+ROM partnerskog radijskog programa. Proslavljamo mali jubilej, deseti put se pojavljujemo u eteru i na podcastu. AbrašRadio Vam želi predstaviti novo medijsko djetešce – časopis KOSTA. Budući kvartalnik AbrašRadija/OKC Abraševića će u našem programu predstaviti Vanesa Denjo. Boris Filipić nam donosi priču iz Ljubljane koja se oslanja na ideju novinara Radio Študenta o kreiranju muzeja ove poznate i priznate radio stanice u regionu.

Muzej Radio Študenta Ljubljana je zamišljen kao interdisciplinarni i međugeneracijski laboratorij koji bi želio istraživati, ali i pokazivati praktični rad najstarije studentske radio stanice (50 godina postojanja) u Europi. Muzej bi trebao biti sinteza muzeologije, historiografije, etnografije kao i kulturološko-antropoloških metoda, koja bi izrodila radijsku etnografiju (on-air ethnography), te na taj način prezentirala političku i društvenu važnost RŠ-a i njegov radijsko-edukativni rad kroz decenije.

Parola vodilja RŠ Muzeja – laboratorija:
‘I’m hoping to move to Minneapolis someday,’ said Francis, matter-of-factly.
‘I’m planning to attend the University of Minnesota.’
‘You do that, Franny. What’ll you study?’
‘I want to study to go into radio.’
Art laughed. ‘Nobody studies radio, kid. They don’t teach it in school because it’s too much fun. People go to school to be a teacher or a dentist. Radio is just a bunch of guys having a ball.’
(Garrison Keillor v Crissel, Understanding Radio, Routledge, 1994)

Omer Hodžić, Nikola Rončević i Luka Marijanović u petom izdanju ONOMATOBLEJE, ponovo se šale na račun Bosanaca i Hercegovaca, no ovaj put nisu zaobišli ni matičnu kuću, OKC Abrašević.

Playlista:

1. A. Savage – Wild, Wild, Wild Horses
2. Stonebride – Pogledaj Mama Krv
3. Borghesia – She is not Alone
4. Akufen – Make Bagels Not War
5. Oneohtrix Never Point – Good Time