Home » AbrašMEDIA » Abrašradio i ROM 012: Priča o uskotračnim prugama u Hercegovini

Abrašradio i ROM 012: Priča o uskotračnim prugama u Hercegovini

Pred vama je 12. izdanje radijskog partnerskog programa „Drugo ime za slobodu“, Abrašradija i Radija Otvorena Mreža. Ovog prilikom donosimo priču o Ćiri i uskotračnoj pruzi koja je Hercegovini dala novi život. O Ćiri i historiji željeznica u BiH, razgovarli smo sa novinarom Nebojšom Kolakom. Stanislav Vukorep, Čapljinac i željezničar, 2015. godine je izdao obimnu monografiju o hercegovačkoj uskotračnoj pruzi. Donosmo vam kratak opis važnosti željezničkog saobraćaja za razvoj Hercegovine u 20. stoljeću.

Ovo je priča o bivšim uskotračnim prugama (0,76 m) od Gabele u dolini Neretve, preko Hutova, Ravnog uz Popovsko polje i dalje preko Huma i Glavske u Bosni i Hercegovini, do Zelenike u Boki Kotorskoj (u Crnoj Gori). S Huma se prvi krak ili krilna pruga odvajla do Trebinja, a potom preko Bileće za Crnu Goru do Nikšića i Titograda (današnje Podgorice). S Uskoplja se drugi krak ili krilna pruga odvajala i serpentinama spuštala uskim područjem južne Hrvatske do luke Gruž u Dubrovnik. Pruge koje su bile dijelom ondašnje južne magistrale uskotračnih pruga koje je krajem 19. stoljeća Austro-Ugarska gradila u BiH. Austro-Ugarska Monarhija pruge je izgradila kao strateške vojne objekte od posebne važnosti, što su ostale i kasnije, sve do ukidanja istih. Te su pruge povezivale južne jadranske luke s gradovima u zaleđu i sa Srednjom Europom. Pruge su izgrađene kroz nesvakidašnji hercegovački krajolik prema moru u Dalmaciji. Razmišljalo se i o turizmu, pa željeznicom dolaze i prvi turisti i podižu se prvi hoteli na ovom dijelu jadranske obale.

Narodu sa ovih područja, odnosno dijela ozemlja triju suvremenih država u kojima su pruge izgrađene, bile su „pruge spasa“, omogućavale su im vezu sa ostalim krajevima i dijelovima svijeta. Podijelila je pruga povijest ovih krajeva na svojevrsni „Stari i Novi zavjet“, staru eru prije izgradnje pruga i novu eru nakon prolaska prvog vlaka 1901. godine. Željezničarstvo je vrlo složena, vrlo teška i vrlo odgovorna djelatnost koja je domaće ljude naučila radu, redu i odgovornosti. Omogućila im je bolji život i svekoliki napredak te je ostavila trag civilizacije na mjestima kroz koja je gemišter vozio, hučio, tukao, zviždao i paru ispuštao 75 godina. (iz knjige „Pruge koje su život značile“ Stanislava Vukorepa)

U ovosedmičnom programu imaćete priliku poslušati 7. izdanje satiričnog programa Onomatobleja.

Playlista:

Ray Charles – Chattanooga Choo-Choo
Yusuf Islam – Peace Train
Johnny Cash – On The Evening Train
Bruce Springsteen – Downbound Train
Black Rebel Motorcycle Club – Question Of Faith