Home » Featured » Aktivisti: Turski graničari ubili djecu
foto: REUTERS

Aktivisti: Turski graničari ubili djecu

Najmanje osam sirijskih izbjeglica, uključujući četvero djece, ubijeno je pri pokušaju ulaska u Tursku, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu.

U priopćenju navode kako su na izbjeglice kasno sinoć pucali turski graničari, u trenutku kad su pokušavali prijeći iz Kherbet al-Jouza na sjeveroistoku Sirije u tursku provinciju Hatay, prenijela je agencija AP.

Lokalna mreža aktivista je kazala kako broj žrtava iznosi 11, te su za incident okrivili turske graničare.

Ističu kako je najmanje jedna izbjeglica bila iz Jarablusa, grada na sjeveru Sirije koji je pod kontrolom skupine Islamska država Irak i Levant.

Turski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar incidenta.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, od početka sirijskog rata prije pet godina, najmanje 2,7 milijuna sirijskih izbjeglica prebjeglo u Tursku, koja je prethodnih mjeseci pojačala granične kontrole kako bi spriječila nove prelaske.

U cilju jačanja mjera sigurnosti duž granice sa Sirijom, Turska je izgradila skoro polovicu od 350 kilometara dugog zida, izgrađenog od betonskih blokova, koji bi trebao biti kompletiran do kraja godine.

Turski mediji ne javljaju o incidentu u kojem su ubijene izbjeglice, ali izvještavaju o novim akcijama turskog topništva i koalicijskih zračnih snaga na položaje ISIL-a na sjeveru Sirije.

Pritom je uništeno ukupno šest neprijateljskih meta, prenosi Anadolija.

Neimenovani vojni izvor javlja da su radarski sustavi i izvidnice s turske granice otkrili šest položaja ISIL-a na sjeveru Sirije s kojih su pripremani raketni napadi na Tursku.

Tursko topništvo je potom haubicama gađalo i u potpunosti uništilo te položaje.

Prema prvim informacijama, u tim napadima ubijeno je najmanje osam pripadnika ISIL-a.

Turska već nekoliko tjedana s granice nadzire aktivnosti ISIL-a u sjevernom pograničnom pojasu Sirije, prenosi Anadolija, i u skladu s angažmanom pograničnih snaga gađa položaje s kojih su ranije, u više navrata, izvedeni raketni napadi na turski grad Kilis.

Projektili ISIL-a iz Sirije su u Kilisu ubili najmanje dvije, a ranili 70 osoba.

(Agencije)