Home » Dnevne novosti » Atina: Protesti protiv mjera štednje
Foto: Democracy Now!

Atina: Protesti protiv mjera štednje

U Atini su izbili sukobi policije i demonstranata koji protestuju zbog novih mjera štednje koje po zahtijevu stranih povjerilaca upravo razmatra Skupština Grčke.

Grupe demonstranata sukobile su se s policijom po završetku protesta na kojem je bilo oko 12.000 ljudi. Bacali su dimne bombe na policiju koja je uzvratila suzavcem.

Na drugom, večernjem protestu ispred Skupštine Grčke, demonstriralo je više od 3.000 policijaca, vatrogasaca i obalskih stražara, bijesnih zbog najavljenog smanjenja plata. Neki od njih su pokušali da se probiju u zgradu Skupštine.

Nove mjere za stezanje kaiša uključuju još jedno smanjenje plata i penzija i povećanje poreza, što je koaliciona vlada Aleksisa Ciprasa prihvatila da bi od međunarodnih povjerilaca dobila novu pozajmicu.

Danas je u centru Atine bilo više protestnih skupova sa hiljadama ljudi, koji ne žele da prihvate novo smanjenje plata i penzija, a jedna od sindikalnih parola je bila “Ne novoj pljački plata i penzija”.

Policijski sindikalisti okačili su veliki crni transparent pod crkvicom na stjenovitom vrhu brda Likavitos u centru Atine, vidljivom iz Skupštine, na kojem je na njemačkom i grčkom pisalo: “Koliko vrijedi život grčkog policajca?”

Zbog generalnog štrajka javne bolnice su danas pružale samo hitnu pomoć, vozovi i brodovi nisu saobraćali, kao ni autobusi, trolejbusi, metro i tramvaji u Atini.

(Agencije)