Home » Dnevne novosti » Svijet » Beč uvodi ulice za igru

Beč uvodi ulice za igru

‘Ulice u kojima djeca imaju pravo prednosti’ novi su projekat Grada Beča gdje će odabrane ulice, u određenim terminima, biti namijenjene samo za dječiju igru i zatvorene za saobraćaj.

Na bečke ulice za igru pozvani su svi – roditelji, djeca, bake i djedovi – a cijeli program osmislili su i vode profesionalni pedagozi koji će djecu animirati da se uključe u razne igre, počevši od igara s loptom, žongliranja, preskakanja konopca pa sve do kreativnih radionica, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča u Zagrebu.

Posebno atraktivna ponuda bit će i poligoni, gdje će djeca uz moć volontera biciklističkog udruženja Radlobby moći bez straha učiti voziti bicikla. ‘Ulica za igru’ način je da se javni prostor građanima ponudi na novi način, ističe član bečkog gradskog poglavarstva za mlade Jürgen Czernohorszky.

‘Beč je jedan od najbrže rastućih gradova, stoga je neophodno smišljati i nove načine korištenja javnog prostora. Na taj se način poboljšava kvaliteta života u gradu, a u centru svega je ulica kao mjesto sastanka i druženja. Mjesto, gdje se komšije mogu bolje upoznati, popričati ili popiti kafu’, dodaje Czernohorszky.

(HINA)