Home » Dnevne novosti » Region » Beograd: Uslovne kazne za paljenje američke ambasade

Beograd: Uslovne kazne za paljenje američke ambasade

Beogradski Viši sud osudio je danas na uslovne kazne zatvora od po pet i šest mjeseci četvoricu optuženih za paljenje američkog Ambasade u Beogradu, 2008. godine nakon protesta “Kosovo je Srbija”. Tri osobe su oslobođene optužbi.

Kazne se neće primijeniti ukoliko osuđeni ne počine novo kazneno djelo u roku provjere od dvije godine.

Za kazneno djelo “teško djelo protiv opće sigurnosti” na po šest mjeseci zatvora s rokom provjere od dvije godine uslovno su osuđeni Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović, dok je Milan Tomas dobio pet mjeseci zatvora uslovno s istim rokom provjere.

Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza da su počinili kazneno djelo.

Osuđeni su proglašeni krivim jer su gađali kamenicama Ambasadu SAD-a uz pomoć više nepoznatih osoba, razbili prozore na zgradi u koju su poslije ubačene baklje, usljed čega je došlo do požara, naveo je sud u obrazloženju presude.

U požaru je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Osuđeni će snositi troškove postupka, dok će troškovi oslobođenih pasti na teret državnog budžeta.

Šteta na američkoj Ambasadi procijenjena je na 900.000 dolara, ali SAD nije tražio odštetu.

To je druga prvostepena presuda, jer je prvu presudu prošle jeseni ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

I na ovu presudu tužiteljstvo i obrana imaju pravo da se žale Apelacionom sudu, koji treba donijeti pravomoćnu odluku.

Advokat: Mala i skromna presuda

Odvjetnik jednog od osuđenih, Želimir Čabrilo smatra da je sud danas izrekao “malu i skromnu presudu za čist polički događaj, koji je država trebalo da rešava političkim putem”.

“Bila je politička odluka da se organizuje miting ‘Kosovo je Srbija’, zatim da se organizuje prevoz ljudima iz raznih mesta Srbije do Beograda, kao i da se ukloni obezbeđenje kod ambasada u ulici Kneza Miloša, uključujući i ambasadu SAD-a. Politička je i odluka da se četiri godine od događaja 2008. godine nije postupalo u cilju rasvetljavanja svih okolnosti”, ukazao je.

“Smatram kao građanin i kao pravnik da bi mnogo bilo bolje i korisnije za Republiku Srbiju da je ovaj politički dogadajaj rešavala političkim sredstvima. Ovako se došlo do jedne male, skromne presude, kojom je četvoro lica uslovno osuđeno da su bacali kamenje na zgradu ambasade. Oni nisu osuđeni za paljenje, a svi znamo da je tamo bilo više stotina i hiljada ljudi koji su učestvovali u toj galami, bacanju kamenja”, rekao je Čabrilo.

Po njegovim riječima, “bilo bi bolje da se politički rešio jedan ovakakav događaj koji Srbija ne pamti u svojoj istoriji, čak ni u najtežim vremenima u vreme Prvog i Drugog svetskog rata”.

“Trebalo je da se reši i krivično, ali je pitanje ko odgovara za to – da li onaj koji je naredio da se ukloni obezbeđenje ispred ambasade ili grupa momaka iz unutrašnjosti koja slučajno dođe tu, dere se i baca kamenje kao i stotine drugih ljudi. Šta se dobija ovom presudom – hoće li položaj Srbije biti bolji u političkim odnosima sa drugim državama”, upitao je Čabrilo.

(Agencije)