Home » AbrašMEDIA » Bešlić angažovao Civilnu zaštitu za čišćenje javnih površina, iz Komosa navode kako “gradonačelnik baca građanima prašinu u oči”
Ilustracija, foto: abrasmedia.info

Bešlić angažovao Civilnu zaštitu za čišćenje javnih površina, iz Komosa navode kako “gradonačelnik baca građanima prašinu u oči”

Nakon što su iz Prava na grad objavili video u kojem je snimljeno kako Civilna zaštita čisti javne površine u gradu Mostaru, a građani se zapitali da li je komunalni nered u Mostaru prerastao u komunalnu nepogodu, javnosti se obratio i gradonačelnik Bešlić saopštenjem objavljenim na web stranici Grada Mostara.

Kako se navodi u saopštenju Bešlić “je donio Odluku kojom se na rok od 30 dana angažiraju dodatne osobe kroz službu Civilne zaštite Grada Mostara u cilju podizanja razine čistoće javnih površina”, a javnost je podsjećena “kako svojim dosadašnjim angažmanom javna komunalna preduzeća nisu pokazala da su u stanju ispuniti postavljene zadatke u pogledu održavanja čistoće javnih gradskih površina, te je Grad i ljetos putem javnih preduzeća bio primoran angažirati dodatni broj čistača, a što se pokazalo opravdanim, jer je postignut odgovarajući napredak na polju čistoće, ali ne onoliki koliko se očekivao.”

“Budući da javna komunalna preduzeća u svojoj strukturi zaposlenih imaju nedovoljan broj, prema potrebama, zaposlenih angažiranih izravno na samom održavanju javnih površina, planirana sredstva iz proračuna namijenjena izravno za tu svrhu nisu u potpunosti utrošena. Shodno tome smo angažirali Civilnu zaštitu, i navedena sredstva preraspodijelili na ljude koji će izvršiti navedenu zadaću i biti plaćeni prema izvršenoj usluzi”, navodi se u saopštenju.

Nakon saopštenja koje je objavio Ljubo Bešlić saopštenjem su se oglasili i radnici Komosa, koje prenosimo u cjelosti:

“Umjesto da otkloni uzrok problema u komunali Mostara, koje je sukreirao, Gradonačelnik baca prašinu u oči građanima samovoljno pokušavajući otkloniti tek nekoliko posljedica. Napominjemo da uređenje komunalne djelatnosti u Mostaru, zavisi samo i isključivo od izvršne vlasti, odnosno od Gradonačelnika. Umjesto da kroz dovršetak procesa formiranja jedinstvenog preduzeća ojača i uredi gradsku komunalnu djelatnost, Gradonačelnik je godinama sistematski ruši. U želji da pokrije posljedice svojih činidbi, samovoljno angažuje civilnu zaštitu.

1. Jedan od dokaza sistematskog rušenja komunale je Gradonačelnikovo donošenje odluke o angažovanju civilne zaštite da očisti dvorišta i ulice u dijelu grada koji čiste i održavaju radnici J.P. Parkovi, p.o. Tvrdimo da nema potrebe za dodatnim radom na čišćenju u dijelu grada koji održavaju radnici preduzeća Komos, što je vidljivo na terenu.

2. Gradonačelnik godinama nalazi načine kako da pomogne i održi preduzeće J.P. Parkovi p.o. (koje nije ni registrovano po Zakonu o privrednim društvima), dok istovremeno, nečinjenjem, odnosno neprovođenjem Odluka Gradskog vijeća opstruira formiranje jedinstvenog komunalnog preduzeća, što je trenutno njegova isključiva nadležnost. Umjesto da završi ovaj proces, čime bi bili riješeni postojeći problemi, Gradonačelnik već godinama radi suprotno.

Posljednji, nedavni primjer sprječavanja ujedinjavanja komunale, ali i pokušaja urušavanja J.P. Komos, desio se u završnici stečajnog procesa Komos-a, kada je Gradonačelnik zakočio donošenje Odluke o usvajanju Stečajnog plana J.P.“Komos“ d.d., u stečaju, za koji je pismeno „dao deklarativnu podršku i saglasnost“. Deklarativnom podrškom, a stvarnom opstrukcijom tog procesa, po ko zna koji put, bacio je prašinu u oči radnicima ovog preduzeća i građanima ovog Grada kroz tezu o više komunalnih preduzeća kako bi krivnju o nespremnosti da riješi ovaj problem prebacio upravo na komunalna preduzeća koji hoće da taj problem riješe. Šta više u javnosti i među građanima je stvoreno uvjerenje da su za sve kriva komunalna preduzeća, što nas posebno boli i što je apsolutno netačno.

3. Štab Civilne zaštite Mostara nije sazvan, niti se sastao od 20. 04. 2017. godine, unatoč požarima, elementarnim nepogodama i oskudici vode. Stoga, čudi da je Gradonačelnik samovoljno donio Odluku i aktivirao civilnu zaštitu zbog prljavih ulica u dijelu grada koji čisti preduzeće Parkovi. Iznenađuje nas da Gradonačelnikova samovolja ide toliko daleko da sam donosi zaključke i određuje šta komunalne firme mogu, a šta ne uraditi. Sve bez konsultacija s upravama komunalnih firmi.

4. Napominjemo da je stečajni upravnik Komos-a u više navrata tražio sastanak sa Gradonačelnikom, ali ga Gradonačelnik nije primio, niti je pokazao ikakav interes za provođenje stečaja kao velikog koraka za uređenje komunalne djelatnosti u Gradu.

5. Pitamo Gradonačelnika, zašto Mostar nema komunalnih redara? Obzirom da Zakon o komunalnoj djelatnosti HNK, usvojen 28. 04. 2016. godine, članom 60, izričito propisuje formiranje komunalnih redara koji bi sa efikasnijim radom gradske inspekcije stvorili uslove za napredak opšte čistoće u Mostaru.

6. Pitamo Gradonačelnika, zašto Mostar nema jedinstveni registar korisnika komunalnih usluga? I to je propisano članom 25. Zakona o komunalnoj djelatnosti HNK. Takav registar bi drastično poboljšao finansijsko stanje komunalnih preduzeća. Napominjemo da je 10. 11. 2016. godine, pismeno traženo od Gradonačelnika da svojom aktivnošću uveže baze korisnika usluga komunalnih preduzeća sa bazom CSB, što do danas nije učinjeno, a što je još jedan dokaz nebrige o komunalnim preduzećima, ovaj put kroz njihovo finansijsko uništavanje.

7. Na kraju pitamo gradonačelnika da javno odgovori po kom osnovu i na osnovu kog akta je primio pomenute radnike, te da odgovori o kom višku sredstava se radi i kako je nastao taj višak kada se zna da ima manjak sredstava u budžetu i da je rađen rebalans.
Ako je mislio na sredstva koja su bila predviđena za obavljanje komunalnih djelatnosti, a nisu utrošena upravo zbog opstrukcija od strane grada, ne mogu biti trošena mimo izvođača sa kojima je potpisan ugovor i bez definisanja u budžetu.

Lakše je izvesti civilnu zaštitu da mete nego uraditi svoj posao u skladu sa zakonom i urediti komunalu u Mostaru”, navodi se u saopštenju radnika JP Komos u stečaju.

(AbrašMEDIA)