Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 12. 6.

Dogodilo se na današnji dan – 12. 6.

Danas je nedjelja, 12. jun/lipanj, 164. dan 2016. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1683. – Više od 250.000 turskih vojnika počelo drugu opsadu Beča, ali su poslije dva mjeseca osmanlijskih napada snage poljskog kralja i vojskovođe Jana Trećeg Sobjeskog uspjele razbiti opsadu, što je spriječilo dalje širenje Osmanskog carstva u Evropi.

1759. – Umro je engleski pisac William Collins, jedan od najznačajnijih engleskih lirskih pjesnika 18. vijeka. Upadljivo je ispoljavao romantičarsko interesovanje za tajanstveno, legendarno i fantastično i izvjesno demokratsko osjećanje. Djela: ode “Veče”, “Škotske praznovjerice”, “Sloboda”.

1827. – U Hirzelu kraj Züricha rođena je švicarska književnica Johanna Spyri, stvoriteljica lika ‘prototipa’ švicarske djevojčice po imenu Heidi, autorica popularne dječje zbirke ‘Priče za djecu i one koji vole djecu’ iz koje su najpoznatija djela ‘Heidi, njezine godine učenja i lutanja’ i ‘Iz švicarskih planina’.

1911. – Rođen je Milovan Đilas, jugoslovenski političar i književnik.

1929. – U Frankfurtu je rođena Anne Frank (1929.- 1945.) Jevrejka, autorica poznatog “Dnevnika Anne Frank”, u kome svjedoči o dramatičnim dešavanjima života u izolaciji i strahu sve dok je 1944. nije otkrio Gestapo i otpremio u koncentracioni logor Bergen-Belsen. Dnevnik je nakon rata pronađen u Amsterdamu.

1934. – Fašistička vlada Bugarske, koja je došla na vlast prevratom u maju 1934, zabranila je političke partije.

1964. – Nelson Mandela, Walter Sisulu i još 6 vođa antirasističkog pokreta u Južnoj Africi osuđeni su na doživotnu robiju.

1967. – Lansirana je sovjetska svemirska misija Venera 4, prva svemirska letjelica koja je uspješno ušla u atmosferu nekog drugog planeta i prikupljene podatke poslala znanstvenicima na Zemlji. Lansirana je prema Veneri raketom Tyazheliy Sputnik (67-058B) s ciljem da prikupi podatke o njenoj atmosferi. Na cilj je stigla u listopadu i uspješno u atmosferi ispustila dva termometra, barometar, radijski visinomjer, atmosferski mjerač gustoće, 11 plinskih analizatora i dva radijska odašiljača. Glavni dio letjelice u sebi je nosio i magnetometar, detektor kozmičkog zračenja, Lyman-alpha spektrometre za detekciju atoma dušika i vodika, te detektore solarnog vjetra. Ona se nakon slanja prvih podataka na Zemlju padobranom počela spuštati kroz atmosferu prema površini, no temperatura znatno viša od očekivane i nevjerojatan pritisak uništili su sondu prije nego je dospjela na površinu, a isto se dogodilo i kasnijim sondama s Venere 5 i 6. No, unatoč ‘prisilnom slijetanju’ Venera 4 prikupila je neprocjenjive podatke, prvu kemijsku analizu Venerine atmosfere, za koju se ispostavilo da se sastoji od ugljičnog dioksida i malog postotka dušika, te je uspješno izmjerila temperaturu i gustoću atmosfere za koje se ispostavilo da su mnogo više nego se ranije vjerovalo.

1976. – U državnom udaru u Urugvaju oboren je predsjednik Juan María Bordaberry i počela devetogodišnja vojna diktatura.

1991. – Na predsjedničkim izborima u Rusiji pobijedio je Boris Jeljcin.

1997. – Savjet bezbjednosti UN jednoglasno odobrio imenovanje bivšeg španskog ministra inostranih poslova Carlosa Westendorpa za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

2007. – Haški tribunal osudio je Milana Martića zbog ratnog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj na 35 godina zatvora. Optužnica je imala 19 tačaka, a Martić je optužen i za kršenje običaja i zakona rata, te da je planirao, poticao i zapovjedio progone, istrebljenje stanovništva na području Hrvatske u periodu 1991.-95. godine.

2008. – U Irskoj na referendumu odbačen Lisabonski sporazum.