Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 20. 4.

Dogodilo se na današnji dan – 20. 4.

Danas je četvrtak, 19. april/travanj, 110. dan 2017. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

570. – Rođen je Muhamed, utemeljitelj islama.

1653. – Oliver Cromwell raspustio je krnji Parlament Engleske.

1792. – Francuska je objavila rat Austriji, čime su počeli Francuski revolucionarni ratovi.

1841 – U listu “Grahams magazin” objavljena je pripovjetka Edgara Allana Poa “Ubistva u ulici Morg” koja se smatra prvom detektivskom pričom.

1872. – Urmo je Ljudevit Gaj, hrvatski političar, jezikoslovac, ideolog, novinar i književnik.

1889. – Rođen je njemački fašistički diktator Adolf Hitler.

1893. – Rođen je katalonski slikar i vajar Joan Miró, jedan od najvećih nadrealističkih umjetnika. Studirao je u rodnoj Barseloni, a od 1919. je živio u Parizu. Kratko je stvarao pod uticajem kubizma, ali je od 1924. izgradio neponovljiv lični stil, zasnovan na krajnje spontanom registrovanju formi i znakova koji evociraju podsvjesne predstave primarnih i elementarnih vitalnih stanja.

1912. – Rođen je irski književnik Bram Stoker, autor “Drakule”.

1914. – Oružana bitka između Nacionalne garde i štrajkaških rudara iz ugljenokopa u Coloradu dovela je do Ludlowskog masakra u kojem je poginulo 17 ljudi.

1919. – U Beogradu počeo osnivački kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koja je 1920, na kongresu u Vukovaru promijenila ime u Komunistička partija Jugoslavije.

1923. – Fašistička Italija dekretom zabranila i ukinula slavenska imena mjesta.

1936. – Invazione trupe Italije, koje početkom oktobra 1935. bez objave rata upale u Etiopiju, preduzele su ofanzivu, slomile otpor slabo naoružanih etiopskih snaga i porobile tu zemlju.

1945. – Otoci Lošinj i Cres oslobođeni su od njemačke okupacije.

1945. – Zatočenici Koncentracijskog logora Jasenovac odlučili su se na proboj iz logora.

1972. – Apollo 16 je sletio na Mjesec.

1975. – Armija Sjevernog Vijetnama i južnovijetnamski oslobodilački pokret Vijetkong otpočele odlučujuću bitku protiv američkih i južnovijetnamskih snaga. Ofanziva je za desetak dana okončana potpunom pobjedom i oslobađanjem južnog dijela zemlje, poslije čega su Sjeverni i Južni Vijetnam ujedinjeni u jednu državu.

1984. – Velika Britanija saopštila da će njena administracija u Hong Kongu prestati da funkcioniše 1997.

1994. – Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) postigli sporazum o prenosu vlasti na Palestince u oblasti Gaze i u gradu Jerihon na Zapadnoj obali.

1995. – Umro je crnogorski revolucionar i političar Milovan Đilas. Od 1937. do 1954. bio je član najužeg rukovodstva Komunističke partije Jugoslavije i jedan od najbližih saradnika Josipa Broza, poslije rata i predsjednik Skupštine Jugoslavije. Odlukom Plenuma Centralnog komiteta KPJ u januaru 1954. smijenjen je sa svih funkcija poslije serije članaka objavljenih u “Borbi” i označen kao “revizionista”. Ocijenjeno je da je u spornim tekstovima ispoljio stavove “koji sadrže tendenciju likvidiranja Komunističke partije kao idejno-politički vodeće klasne političke organizacije” i pokazao da se “sve više udaljuje od revolucionarnih pozicija i približava pozicijama građanskog liberalizma”. Potom je dvaput osuđivan na višegodišnju robiju “zbog daljeg upornog antisocijalističkog pisanja i djelovanja” i pisanja “izrazito neprijateljskog prema marksizmu i socijalizmu”.

2001. – U BiH počelo izdavanje novih bosanskohercegovačkih pasoša bez entitetskih oznaka.

2010 – Umrla je Biljana Kovačević-Vučo, pravnica, borac za ljudska prava u Srbiji. Učestvovala je u osnivanju više nevladinih organizacija u Beogradu, bila je osnivač i generalni sekretar Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i predsjednica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) od 1997.

2010. – Eksplozija naftne platforme Deepwater Horizon prouzročila je Izljev nafte u Meksičkom zaljevu 2010.

(AbrašMEDIA)