Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 25. 9.

Dogodilo se na današnji dan – 25. 9.

Danas je ponedjeljak, 25. septembar/rujan, 268 dan 2017. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1066. – Bitka kod Stamford Bridgea u kojoj je anglosaska vojska Harolda Godwinsona pobijedila vojsku norveškog kralja Haralda Surovog.

1820. – Francuski fizičar André-Marie Ampère otkrio je zakon (Amperov zakon) o linearnim tokovima električne struje, prema kojem se dva paralelna vodiča privlače kad kroz njih teče istosmjerna struja, a odbijaju kad su struje protivne. Njegovo otkriće omogućilo je razvoj magneta.

1897. – Rođen je William Faulkner, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1949, koji je bio zaokupljen problemom zla. Prikazao je društvenu istoriju američkog Juga, degeneraciju i propadanje starosjedilačke gospoštine i surovost i bezobzirnost došljaka. Djela: romani “Sartoris”, “Svjetlost u avgustu”, “Komarci”, “Medvjed”, “Konjički gambit”, “Uljez u prašinu”, “Divlje palme”, “Vojnikova plata”, “Starac”, “Gospodska kuća”, “Rekvijem za iskušenicu”, “Lupeži”, “Utočište”, pripovijetke “Svetilište” i “Nepobijeđeni”.

1917. – Umro je hrvatski političar i publicista Frano Supilo.

1920. – Rođena je Božidarka Damnjanović Kika, partizanka i narodni heroj Jugoslavije.

1932. – Španskoj pokrajini Kataloniji data autonomija.

1942. – U Bosanskom Petrovcu u Drugom svjetskom ratu je održan prvi kongres ljekara partizana i sanitetskih radnika Jugoslavije, s kojeg je upućen poziv ljekarima i studentima medicine da se priključe borbi protiv okupatora.

1943. – Crvena armija u Drugom svjetskom ratu oslobodila Smolensk, jedno od posljednjih značajnih uporišta njemačkih nacističkih snaga na teritoriji SSSR.

1947. – Na Međunarodnom sudu za ratne zločine japanski car Hirohito oslobođen je svake krivnje za rat.

1949. – Rođen je španski filmski režiser, scenarista i producent Pedro Almodóvar.

1964. – Rođen je bosanskohercegovački glumac Žan Marolt.

1970. – Umro j njemački književnik Erich Maria Remarque. Knjige tog antifašiste i antimilitariste, koji je opisivao i okrutnost nacista, rasizam i neljudske metode Trećeg rajha spaljivane su na nacističkim lomačama. Emigrirao je 1932. u Švajcarsku, pa u SAD i 1947. je postao američki državljanin. Ostala djela: “Povratak”, “Tri ratna druga”, “Nebo ne zna za miljenike”, “Iskra života”, “Crni obelisk”, “Trijumfalna kapija”, “LJubi bližnjeg svoga”, “Vrijeme života i vrijeme smrti”.

1991. – Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo Rezoluciju br.713 kojom je uveden embargo na uvoz oružja u SFRJ.

1992. – Umro je Ivan “Ivica” Vdović VD, jugoslovenski rock-glazbenik, bubnjar EKV-a.

1994. – Švajcarci na referendumu odobrili plan vlade o donošenju zakona protiv rasizma.

2001. – Ministar za izbjegla i raseljena lica FBiH Sefer Halilović predao se Haškom tribunalu, koji ga je optužio za kršenje zakona i običaja rata.

(AbrašMEDIA)