Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 7. 2.
www.abrasmedia.info

Dogodilo se na današnji dan – 7. 2.

Danas je utorak, 7. februar/veljača, 38. dan 2017. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1478. – Rođen je engleski humanista i državnik Thomas More, rodonačelnik utopijskog socijalizma, pisac socijalnih, istorijskih i teoloških spisa. Od 1529. do 1532. bio je lord-kancelar kralja Henrija Osmog, ali je 1535. zbog odbacivanja crkvene reformacije i odbijanja da prizna kralja crkvenim poglavarom, osuđen na smrt i pogubljen. U političko-filozofskom romanu “Utopija”, objavljenom na latinskom jeziku 1516, opisao je ekonomsku bijedu Engleske, podvrgavši oštroj kritici privatnu svojinu, posebno veleposjedničko zahvatanje zemlje seljaka i eksploataciju u kapitalističkim manufakturama. Nasuprot tome, naslikao je zamišljeno ostrvo “Utopiju”, idealnu komunističku državu sa savršenim društvenim i političkim sistemom.

1792. – Austrija i Pruska su sklopile savez protiv revolucionarne Francuske zbog straha od širenja ideja revolucije.

1812. – Rođen je engleski pisac Charles John Huffam Dickens, osnivač socijalnog romana, tvorac grotesknog realizma. U djelima je iznio na vidjelo strahovitu nepravičnost u viktorijanskom engleskom društvu, čime je uzburkao javno mnjenje, a parlament nagnao da provede izvjesne socijalne reforme. Tegobno lično iskustvo stekao je kad je, zbog porodičnih dugova, kao dječak bio prinuđen da radi u jednoj fabrici za proizvodnju paste za obuću. Djela mu odražavaju sklonost satiri, humoru, sa primjesama romantičnog i sentimentalnog. Djela: romani “Dejvid Koperfild”, “Oliver Tvist”, “Pikvikov klub”, “Mala Dorit”, “Nikolas Niklbi”, “Velika očekivanja”, “Stara prodavnica retkosti”, “Sumorna kuća”, “Martin Čazlvit”, pripovijetke “Tri duha”, “Cvrčak na ognjištu”, “Bitka života”.

1864. – Umro je reformator srpskog jezika i pravopisa Vuk Stefanović Karadžić.

1870. – Rođen je austrijski psihijatar Alfred Adler, jedan od pionira psihoanalize, osnivač pravca takozvane individualne psihologije, kojom se odvojio od tvorca psihoanalize Sigmunda Frojda. Smatrao je da je težnja ka moći pokretačka snaga psihičkog života svakog pojedinca, što može da izazove pretjeranu težnju ka afirmaciji ili unutrašnji otpor osjećanju manje vrijednosti i time neurotična oboljenja. Djela: “Praksa i teorija individualne psihologije”, “Poznavanje čovjeka”, “O nervoznom karakteru”.

1885. – Rođen je američki pisac Sinclair Lewis, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1930, koji je ismijavao zablude i samoobmane američkog društva i pisao protiv rasne diskriminacije. U realističko-satiričnim romanima podvrgao je podsmijehu ljekare, sveštenike, sudije, malograđane, “poslovne ljude”, industrijalce. Djela: romani “Dr Erousmit”, “En Vikers”, “Elmer Gantri”, “Glavna ulica”, “Bebit”, “Dodsvort”, “Mentrep”, “Kraljevska krv”, “To je ovdje nemoguće”.

1894. – Umro je belgijski proizvođač duvačkih instrumenata Adolphe Sax, koji je 1840. izumio muzički instrument, nazvan – njemu u čast – saksofon.

1964. – Popularna britanska pop grupa “Beatles” prvi put je gostovala u SAD.

1968. – Premijeri svih deset kanadskih provincija odobrili su nacrt ustava, prema kojem je status francuskog jezika u cijeloj Kanadi izjednačen s engleskim.

1971. – Žene u Švajcarskoj referendumom su dobile pravo glasa.

1984. – Američki kosmonaut Bruce McCandless napustio je svemirski brod “Čelendžer” i “prošetao” svemirom kao prvi čovjek koji se kretao bez fizičke veze s letjelicom, pokretan motorom na leđima.

2012. – Predsjednik Maldiva, Mohamed Nasheed, podnosi ostvku, nakon višetjednih anti-vladinih demonstracija.

2014. – Val socijalnih protesta zahvatio je sve veće gradove u BiH. U Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Zenici i drugim gradovima pobunjeni narod sukobio se sa snagama specijalne policije, lojalnim režimu. Nakon što su specijalci građane Sarajeva palicama i nogama bacali u Miljacku, narod je uzvratio svom silinom. Tokom ovih protesta zapaljene su zgrade kantonalnih vlada u više gradova, zgrada predsjedništva u Sarajevu, a u Mostaru su osim zgrada institucija zapaljena i sjedišta HDZ-a i SDA, stranaka koje ovim gradom vladaju neprekidno od 1990. Protesti su organizovani i u gradovima Republike Srpske, ali su brzo ugušeni.

(AbrašMEDIA)