Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 7. 8.
Emerik Blum

Dogodilo se na današnji dan – 7. 8.

Danas je ponedjeljak, 7. avgust/kolovoz, 219. dan 2017. godine.

1498. – Kristofor Kolumbo otkrio Karibe.

1876. – Rođena je Nizozemska igračica Margareta Gertruda Zele, poznata kao Mata Hari. Pod sumnjom da je njemačka špijunka, Francuzi su je strijeljali u oktobru 1917.

1900. – Umro je Wilhelm Liebknecht, njemački političar i osnivač Druge internacionale. Učestvovao je u revoluciji 1848. i 1849. u Njemačkoj, potom je emigrirao i u Londonu je godinama sarađivao s Karlom Marxom. Sedam godina po povratku u domovinu osnovao je Socijaldemokratsku partiju Njemačke, a od 1874. nekoliko puta je biran u Reichstag.

1911. – Rođen je Emerik Blum, osnivač i prvi direktor Energoinvesta u Sarajevu, jedne od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija. Diplomirao je elektrotehniku na Univerzitetu u Pragu. Bio je gradonačelnik Sarajeva, inžinjer, poslovan čovjek i umjetnik, antifašista.

1912. – Rusija i Japan su potpisli sporazum o podjeli interesnih sfera u Mongoliji i Mandžuriji.

1942. – Iskrcavanjem američkih pomorsko-desantnih snaga na ostrvo Gvadalkanal, u grupi Solomonskih ostrva, počela je saveznička ofanziva na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu.

1945. – U Beogradu je održano Treće zasjedanje AVNOJ-a.

1945. – SSSR u Drugom svjetskom ratu objavio rat Japanu u skladu sa zaključcima vođstva antihitlerovske koalicije. Sovjetske jedinice s milion i po vojnika, 5.556 tenkova i 3.466 aviona su sa tri strane prodrle u Mandžuriju. Za kratko vrijeme japanska kvantunška armija je poražena i 21. avgusta je prisiljena da prekine borbu. Poslije samo sedmice dana Japan je kapitulirao. U tom kratkom ratu Japanci imali 60.000 poginulih i skoro 600.000 zarobljenih.

1959. – Američki satelit Explorer 6 lansiran je iz Cape Caneverala. To je bio prvi satelit koji je poslao fotografije Zemlje iz svemira.

1960. – Obala Slonovače proglasila nezavisnost od Francuske.

1960. – Kubanski premijer Fidel Castro objavio je odluku o nacionalizaciji svih američkih kompanija na Kubi.

1961. – German Stjepanovič Titov, sovjetski kosmonaut, u svemirskom brodu Vostok II 17 puta je obletio Zemlju.

1990. – Afrički nacionalni kongres Nelsona Mandele odustao je, poslije 29 godina, od oružane borbe protiv vlasti bijele manjine u Južnoj Africi, a zauzvrat je vlada te zemlje prihvatila razgovore o okončanju sistema aparthejda.

1995. – Borci Petog korpusa Armije RBiH zauzeli Veliku Kladušu i time je prestala postojati samoproglašena Autonomna pokrajina Zapadna Bosna, pod vodstvom Fikreta Abdića.

1996. – U Atini su se sastali predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman i postigli dogovor o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Hrvatske. Sporazum je ozvaničen 23. 8. 1996.

1997. – Oslobodilačka vojska Kosova preuzela odgovornost za niz oružanih napada na policijske stanice na Kosmetu i pozvala Albance u pokrajini da podrže oružanu pobunu protiv srpskih vlasti.

2000. – Grupa Američkih i Švajcarskih naučnika saopštila je otkriće devet novih planeta koje se kreću u orbiti izvan našeg sunčevog sistema, što je od značaja za napore naučnika da otkriju život na nekom drugom mjestu u svemiru.

(AbrašMEDIA)