Home » Dnevne novosti » Svijet » Država Washington na sudu protiv Trumpa

Država Washington na sudu protiv Trumpa

Američka savezna država Washington na saveznom sudu pokušat će osporiti uredbu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak državljanima nekih većinski muslimanskih zemalja, kazao je glavni tužilac Bob Ferguson.

Ferguson tuži Trumpa, Ministarstvo domovinske sigurnosti i visoke zvaničnike američke administracije.

Traži da Okružni sud proglasi neustavnim ključne dijelove Trumpove Izvršne uredbe o imigraciji te privremeno obustavi provođenje Trumpove uredbe.

Tužba ima za cilj poništavanje uredbe na nivou Sjedinjenih Država zbog neustavnosti.

U tužbi se navodi da svojim potezom predsjednik „razdvaja vašingtonske porodice, šteti hiljadama stanovnika, ekonomiji i kompanijama Washingtona te podriva suvereni interes države koja pruža dobrodošlicu migrantima i izbjeglicama.“

„Niko nije iznad zakona, pa čak ni predsjednik. A u sudnici, ne preovladava najglasniji, nego Ustav“, poručuje Ferguson.

Tehnološke kompanije Amazon.com i Expedia Inc će podržati ovaj pravni potez, kazao je Ferguson novinarima.

Nešto ranije, savezna sutkinja Brooklyn Ann Donnely djelomično je dala za pravo nevladinim organizacijama koje su osporavale Trumpovu uredbu o zabrani ulaska izbjeglica i državljana iz sedam većinski muslimanskih zemalja, spriječivši izgon osoba koje su stigle u zemlju s važećim vizama.

Donnely je naredila američkim vlastima da ne smiju izgoniti državljane zemalja na koje se odnosi uredba – Irana, Iraka, Jemena, Somalije, Libije, Sirije i Sudana – koji posjeduju dokumente s kojima mogu ući u Sjedinjene Države.

Prema podacima američke pogranične službe, na osnovu Trumpove odluke, na američkim aerodromima zadržano je nešto više od 170 osoba kojima je onemogućen ulazak u zemlju uprkos važećim vizama.

Na aerodromima su organizirani protesti u kojima se tražilo puštanje privedenih koji većinom posjeduju valjane vize, pa i zelenu kartu, američku dozvolu boravka.

Izvori u Trumpovoj administraciji, koji nisu željeli biti imenovani, navode da je Bijela kuća donijela uredbu bez prethodne konsultacije i koordinacije s agencijama nadležnim za njeno provođenje pa je uslijedio haos.

(Agencije)