Home » Dnevne novosti » Svijet » Eiffelov toranj – najvrjedniji europski spomenik

Eiffelov toranj – najvrjedniji europski spomenik

Prema najnovijim istraživanjima, vrijednost Eiffelovog tornja u Parizu procijenjena je na 435 milijardi eura, što ga čini najvrjednijim spomenikom u europi.

Vrijednost čuvenog tornja šestostruko je veća od njegovog najbližeg rivala na listi – rimskog Koloseuma, koji je procijenjen na 91 milijardu eura.

Najvrjedniji britanski spomenik je londonski “Tauer” sa 7,5 milijardi eura, dok je “Stounhendž” na sedmom mjestu sa 10,5 milijardi eura.

Istraživanje trgovinske komore italijanskog regiona Monca i Brijanca zasnovano je na “imidžu, brendu i vidljivosti” spomenika. U studiju je uvršteno deset različitih parametara, koje su iznijele razne organizacije za analizu i statistiku.

U obuhvaćene kriterijume spada i “turistički indeks”, prema kojem se uzima u obzir “ekonomska vrijednost lokacije, čuvenost spomenika, priliv posjetilaca teritoriji i spomeniku”, te indeks “ekonomske privlačnosti” u koji spadaju faktori poput broja stvorenih radnih mjesta i izvozna vrijednost.

Na listi čuvenih europskih spomenika još su katedrala “Duomo” u Milanu, čija je vrijednost procijenjena na 82 milijarde eura, madridski muzej “Prado” (58 milijardi eura).

(Agencije)