Home » Dnevne novosti » Haker ukrao 30 gigabajta australskih vojnih tajni

Haker ukrao 30 gigabajta australskih vojnih tajni

Haker kodnog imena “Alf” ukrao je tajne vojne dokumente australskih zračnih snaga i mornarice.

Australijska medijska kuća ABC javlja da je ukradeno 30 gigabajta tajnih dokumenata o aktivnostima vojnih aviona, izviđačkih letjelica i brodova australske mornarice.

Istraga o slučaju je u toku, a iza krađe strogo čuvanih australskih vojnih tajni stoji haker poznat po korištenju kodnog imena “Alf” po uzoru na lik iz australske igrane serije Home and Away.

Isti izvor javlja da su dokumenti ukradeni u julu prošle godine i da se odnose na aktivnosti vezane za 17 milijardi dolara vrijedne borbene avione F-35, četiri milijarde dolara vrijedne izviđačke avione P-8 Poseidon, teretnog vojnog aviona C-130, kao i o aktivnosti svih brodova australske mornarice.

Iako je prošlo 15 mjeseci, još uvijek nije otkriven stvarni identitet hakera kradljivca.

“Ne znamo ko je haker ‘Alf’. Sumnjamo na nekoliko lica. Postoji mogućnost da se radi i o nekome iz državne administracije, a možda i nekome iz privatnog sektora”, kazao je australski ministar odbrambene industrije Christopher Pyne.

On je također rekao kako nadležni organi nastavljaju poduzimati potrebne mjere u pravcu rasvjetljavanja slučaja, koji još uvijek nije proglašen opasnim za nacionalnu sigurnost.

(Agencije)