Home » Dnevne novosti » Irački Kurdi će održati referendum o nezavisnosti 25. septembra

Irački Kurdi će održati referendum o nezavisnosti 25. septembra

Irački Kurdi će provesti plan o održavanju referenduma o nezavisnosti 25. septembra, uprkos američkom zahtjevu da ga odgode, rekao je danas za agenciju Reuters visoki kurdski zvaničnik.

„Datum ostaje, to je 25. septembar i tu nema promjena“, rekao je zvaničnik Hoshyar Zebari, komentirajući zahtjev američkog državnog sekretara Rexa Tillersona.

Sjedinjene Američke Države su ranije danas zatražile od iračkih Kurda da odgode referendum o nezavisnosti svoje autonomne kurdske regije, koji je planiran za 25. septembar, saopćilo je kurdsko Predsjedništvo.

Američki državni sekretar Tillerson uputio je taj zahtjev u petak, tokom telefonskog razgovora sa predsjednikom regionalne Vlade iračkog Kurdistana Masoudom Barzanijem, prenosi danas Reuters.

„Kada je riječ o odlaganju referenduma, predsjednik Barzani je rekao kako će narod kurdistanske regije očekivati garancije i alternative za svoju budućnost“, navodi se u saopćenju kurdskog Predsjedništva nakon Tillersonovog poziva.

Američki State Department u junu je izrazio zabrinutost da će referendum skrenuti pažnju sa „urgentnijih prioriteta“ kao što je poraz oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), podsjeća britanska agencija.

Washington i druge zapadne države zabrinuti su da bi se to glasanje moglo pretvoriti u još jedno regionalno žarište.

Turska, Iran i Sirija, koji zajedno sa Irakom imaju veliki broj kurdskih stanovnika, protive se nezavisnom Kurdistanu.

(Agencije)