Home » Društvo » Ljudska prava » Kakvu hranu jedemo: Siromašne zemlje kanta za smeće EU

Kakvu hranu jedemo: Siromašne zemlje kanta za smeće EU

Čelnici četiri srednjoeuropske države sastat će se iduće sedmice u Bratislavi i pozvati Europsku uniju da poduzme mjere protiv prehrambenih firmi koje lošu hranu prodaju u siromašnijim državama članicama.

Sa specijalnog samita “zatražit će se od Komisije da poduzme zakonodavne mjere protiv takve prakse (…) koja ponižava ljude i stvara dvije kategorije ljudi”, rekao je slovački premijer Robert Fico u najavi skupa.

Dodao je da će o tome u Varšavi razgovarati čelnici Višegradske grupe, u kojoj su Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka.

Udruženja za zaštitu potrošača i neke vlade žalili su se da neki proizvođači hrane upotrebljavaju jeftinije sastojke za zemlje središnje i istočne Europe u odnosu na iste proizvode koje prodaju u Njemačkoj i Austriji.

Takva je praksa trenutno dopuštena jer EU jedino traži da se na pakiranju istaknu svi sastojci, podsjećaju agencije.

Slovačko ministarstvo poljoprivrede prošle je sedmice predstavilo laboratorijske testove koji pokazuju da se pola od 22 proizvoda kupljenih u Bratislavi, glavnom slovačkom gradu, razlikovala u okusu, izgledu i sastavu od istih takvih proizvoda kupljenih u dva austrijska grada preko granice.

Češki ministar poljoprivrede Marian Jurečka rekao je prošle sedmice kako su ljudi umorni od toga da budu “kanta za smeće Europe”, dok je predstojnik kancelarije mađarskog premijera Viktora Orbana nazvao dvostruke standarde u kvaliteti “najvećim skandalom novije historije”.

Potrošači u središnjoj i istočnoj Europi brzo su prihvatili zapadne brendove nakon propasti komunizma 1989. godine.

Proizvođači tvrde kako se sastav proizvoda razlikuje kako bi se udovoljilo lokalnom ukusu.

(Agencije)