Home » Dnevne novosti » Kurdi ponudili zaustavljanje referenduma o nezavisnosti

Kurdi ponudili zaustavljanje referenduma o nezavisnosti

Regionalna Vlada Kurdistana ponudila je da zaustavi referendum o nezavisnosti, kao dio napora da se okončaju vojni sukobi sa iračkom vojskom i da se riješi kriza u odnosima sa centralnom Vladom u Bagdadu, saopšteno je iz ove vlade.

Iz regionalne Vlade je poručeno da borba između dvije strane neće nikome donijeti pobjedu, već će samo dovesti zemlju do totalnog uništenja.

U saopštenju se predlaže momentalni prekid vatre, zamrzavanje rezultata referenduma i početak dijaloga sa Bagdadom, baziranog na državnom Ustavu Iraka.

Iračka Vlada je promijenila ravnotežu vlasti na sjeveru zemlje tako što je prošle sedmice započela kampanju sa ciljem zauzimanja teritorija koje su pod kontrolom Kurda, koji kontrolišu područje tri pokrajine na sjeveru zemlje.

U iračkom Kurdistanu je 25. septembra održan referendum o nezavisnosti, a snage iračkih vlasti su ponovo preuzele kontrolu nad Kirkukom, koji su Kurdi oslobodili od “Islamske države”, čiji su militanti ranije zauzeli ovaj grad.

Premijer Iraka Hajder el Abadi naredio je vojsci da vrati kontrolu nad Kirkukom, a zahtijevao je i centralnu kontrolu iračke granice sa Turskom, koja se nalazi unutar teritorije autonomne kurdske pokrajine.

(Agencije)