Home » Dnevne novosti » Liječnici bez granica i Liječnici svijeta optužuju hrvatsku policiju za nasilje prema migrantima

Liječnici bez granica i Liječnici svijeta optužuju hrvatsku policiju za nasilje prema migrantima

Dvije humanitarne organizacije, Liječnici bez granica (MSF) i Liječnici svijeta (MDM) optužile su u petak hrvatsku policiju za nasilje prema migrantima koji pokušavaju ući iz Srbije u Hrvatsku. ‘Od 10. svibnja ove godine zabilježili smo povećano nasilje hrvatske policije prema migrantima koji pokušavaju preko granice’, rekao je dužnosnik MDM-a Owen Breuil. Istodobno, inicijativa Dobrodošli! upozorila je u petak na, kako tvrde, nedopustivo i nasilno postupanju policije prema najranjivijoj skupini izbjeglica – djeci bez pratnje.

‘To nasilje uvijek ima isti oblik: udaranje palicama, uništavanje mobitela, otimanje novca’, dodao je Stephane Moissaing, šef misije Liječnika bez granice u Srbiji. Rekao je da se njegova organizacija od 19. svibnja pobrinula za 30 ozlijeđenih migranata na granici s Hrvatskom.

‘Ne možemo prihvatiti da se nasilje prema migrantima koristi kao sredstvo odvraćanja ljudi koji su već mjesecima blokirani na Balkanu’, rekao je Moissaing. ‘Važno je prepoznati da se radi o trendu koji je u porastu i da je takvu praksu potrebno zaustaviti jer je suprotna ljudskim pravima i slobodi kretanja’, dodaje Breuil.

AFP je za komentar pitao i glasnogovornika hrvatske policije koji je zatražio službene dokumente o tim incidentima kako bi mogli biti istraženi.

U međuvremenu, hrvatska inicijativa Doborodošli upozorila je na, kako tvrde, nedopustivo i nasilno postupanju policije prema najranjivijoj skupini izbjeglica – djeci bez pratnje.

Petorica dječaka koja su boravila u jednom od domova za odgoj djece i mladeži, pokušali su u dva navrata pobjeći iz Hrvatske, koristeći usluge krijumčara ljudima, a oba puta ih je policija uhvatila i fizički napadala, ističe se u priopćenju.

Prema iskazima dječaka, iza kojih stoje djelatnici Doma, policija je prilikom prvog susreta, odnosno 13. svibnja oko 7 sati ujutro, dječake izvukla iz automobila te ih šamarala i udarala po tijelu, a slična situacija dogodila se i 21. svibnja oko 23 sata, kada je policija pronašla dječake u blizini graničnog prijelaza te ih je odvela u postaju, gdje su ih djelatnici policije šamarali udarali po tijelu i upirali im pištolj u glavu te im prijetili tražeći informacije o krijumčarima i iznosu novca koju su im platili, stoji u priopćenju.

Nasilje na koje su organizacije civilnog društva i do sada upozoravale, sada se, kažu, proširuje i na djecu.

Saznanjem o takvom postupanju policije, raste i svjesnost da je svaki novi dan iznimno opasan za osobe u pokretu u Republici Hrvatskoj, a posebice za ranjive skupine poput djece bez pratnje. Upravo ta djeca, bježe iz zemalja gdje im se upire pištoljom u glavu, a s time se ponovno susreću u zemlji koja bi za njih trebala biti sigurna. Djelatnici Doma već danima pokušavaju riješiti situaciju ne bi li zaštitili djecu, no događa se, tvrde u Inicijativi Dobrodošli!, upravo suprotno – policijski službenici ih zastrašuju, optužuju i prijete.

Napominju i kako su upozorili Ravnateljstvo policije kao nadležnu instituciju i pozvali ih da sankcioniraju takva postupanja te zaštite djecu od nasilja i prijetnji kojima su izloženi.

Važno je upozoriti kako je nasilje nedopustivo ne samo iz moralnih razloga, već da je i zakonom zabranjeno, a da djeca imaju i posebna zakonom zajamčena prava, te da u tome djeca izbjeglice bez pratnje nisu iznimka. Primarna odgovornost upravo za tu djecu i za njihovu fizičku sigurnost je na državama primitka, što je u ovom slučaju Republika Hrvatska. Pri tome je osnovno načelo u svakoj aktivnosti koja se odnosi na skrb i zaštitu djece ‘najbolji interes djeteta’, a poštivanje tog načela zajamčeno je Konvencijom o pravima djeteta, podsjećaju u priopćenju.

Nakon zatvaranja tzv. Balkanske rute prošle godine, više tisuća migranata ostalo je blokirano u Srbiji, a deseci pokušavaju nastaviti svoje putovanje svakoga dana, navodi Hina.

(Agencije)