Home » Dnevne novosti » Svijet » Lindsey Vonn želi nastupiti u muškoj konkurenciji u spustu u Svjetskom kupu

Lindsey Vonn želi nastupiti u muškoj konkurenciji u spustu u Svjetskom kupu

Američka skijaška i snowboard federacija (USSA) će sljedeće sedmice podnijeti službeni zahtjev Međunarodnoj skijaškoj federaciji (FIS) da se omogući Lindsey Vonn natjecanje u muškoj konkurenciji u spustu u Svjetskom kupu sljedeće sezone.

Ako bude prihvaćen taj zahtjev Vonn, najtrofejnija skijašica u američkoj historiji sa 77 pobjeda i 130 pobjedničkih postolja, takmičit će se sa skijašima zadnji vikend u novembru 2018. u Lake Louiseu, jedinom kanadskom skijalištu u sklopu Svjetskog kupa gdje je Amerikanka do sada upisala 14 od rekordnih 39 pobjeda u toj disciplini, piše ‘The Guardian’.

USSA namjerava podnijeti zahtjev na predsezonskom sastanku FIS-a sljedeće sedmice u Zuerichu.

“Sve pojedinosti nisu poznate, ali ovo je sigurno tema oko koje su FIS-ovi dužnosnici podijeljeni”, stoji u priopćenju FIS-a.

Nije prvi put da je Vonn izrazila želju da se natječe s muškarcima. Prije pet godina FIS je odbio sličan prijedlog navodeći kao objašnjenje za svoju odluku zabranu o mješovitim utrkama.

Direktor ženskih utrka u FIS-u Atle Skaardal ovo je ljeto izrazio oklijevanje, kazavši kako bi bilo “vrlo teško organizirati takav izazov”.

“Težak je izazov pronaći razuman način organiziranja takve utrke jer moramo imati ista prva za svakoga”, izjavio je Skaardal u junu.

“Znači, ako ženama bude dopušteno da se natječu s muškarcima, također će biti potrebno odobriti muškarcima da se natječu sa ženama, a nisam siguran da je to pravac u kojem želimo ići”, dodao je.

“Znam da neću pobijediti, ali bih voljela imati priliku pokušati”, izjavila je Vonn za ‘Denver Post’ početkom ove godine.

“Mislim da sam ostvarila dosta pobjeda u Svjetskom kupu gdje bih trebala uživati toliko poštovanja da mi se omogući ta prilika”, dodala je.

Vonn, koja se trenutno priprema za Zimske olimpijske igre u Pyeongchang nakon što je u novembru prošle godine slomila ruku, najavila je da se namjerava umiroviti po završetku skijaške sezone 2018./19.

Ona je jedna od šest skijašica koja je ostvarila pobjede u Svjetskom kupu u svih pet disciplina alpskog skijanja: u spustu, super-G-ju, veleslalomu, slalomu i super kombinaciji.

(HINA)