Home » AbrašMEDIA » Namik Kabil u petak zatvara 2017. godinu u Narodnom pozorištu Mostar

Namik Kabil u petak zatvara 2017. godinu u Narodnom pozorištu Mostar

Narodno pozorište Mostar (NPM) ovu godinu završava jedinstvenim programom u petak, 15. 12. 2017. godine u 19:00 sati, uz besplatan ulaz za sve posjetioce gostovanjem Namika Kabila, filmskog reditelja, scenarista i TV urednika, saopćeno je iz NPM.

U programu “Književni most” Kabil će u Mostaru po prvi put u javnosti predstaviti drugo, dopunjeno izdanje svog autobiografskog romana “Amarcord” (Hena com, Zagreb). S obzirom da knjige nema u mostarskim knjižarama, program u Narodnom pozorištu Mostar je jedinstvena prilika za publiku da se kroz otvoreni razgovor s autorom, javnu književnu tribinu, upozna s knjigom čije je prvo izdanje predstavljeno na San(j)m knjige u Istri i gdje je bila druga najprodavanija knjiga pulskog književnog sajma, zatim na književnom festivalu u Leipzigu, navodi se u saopćenju.

Kabil je rođen u Bosni, odrastao u Hercegovini, u Trebinju, živio i školovao se u Americi. Danas živi u Sarajevu. O svemu tome piše u “Amarcordu”: o suncu u Hercegovini, godinama provedenim u Americi gdje odlazi početkom rata u BiH kao 25-godišnjak, o životu noćnog čuvara i taksiste i drugih poslova koje je u Los Angelesu radio da bi zaradio za studij, o umjetnosti koja ga je spašavala od najvećeg leda – onog unutrašnjeg, o samoći, svjetlosti i toploti Hercegovine koju nije pronašao nigdje drugo, sjećanjima i unutrašnjim demonima, dodaje se u saopćenju.

Poznat je kao scenarista filmova “Kod amidže Idriza”, autor filma “Čuvari noći” (Svjetska premijera na Venecijanskom filmskom festivalu), “Informativni razgovori” (dobitnik “Srca Sarajeva” za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala 2007. i brojnih međunarodnih nagrada), “Magnet” i više TV dokumentaraca, od kojih se izdvaja najnoviji “Srce od drveta” o sazliji Ćamilu Metiljeviću, koji je svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu 2016., prikazan na Festivalu dokumentarnog filma u Beogradu itd. Napisao je roman “Sam” i nekoliko drama, ističe se u saopćenju.

(AbrašMEDIA)