Home » Dnevne novosti » Svijet » Njemačka: Prijave roditelja koji odbiju vakcinisati dijete

Njemačka: Prijave roditelja koji odbiju vakcinisati dijete

Njemačka će iduće sedmice usvojiti zakon kojim će dječiji vrtići morati obavijestiti vlasti ukoliko roditelji ne dostave dokument liječnika o vakcinaciji djeteta, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva.

Roditelji koji se ogluše o liječnički savjet, morat će, u skladu sa zakonom koji bi na snagu trebao stupiti 1. juna, platiti kaznu od 2.500 eura, prenosi Hina.

Pravila o vakcinaciji pooštrena su širom Evrope jer je, po podacima Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), zbog sve manje vakcinacije porastao broj oboljelih od ospica, vodenih kozica i zaušnjaka.

“Niko ne može ostati ravnodušan na činjenicu da u današnjem svijetu ljudi još umiru od posljedica ospica”, rekao je njemački ministar zdravstva Hermann Groehe za list Bild.

“Upravo zato pooštravamo pravila o vakcinaciji.”

Sve češće izbjegavanje vakcinacije djece postalo je globalni zdravstveni problem. Stručnjaci kažu da je jedan od razloga to što se brojni roditelji plaše potencijalnih nuspojava, a i neki liječnici su neskloni vakcinaciji.

U deset evropskih zemalja broj slučajeva oboljelih od ospica, koje mogu prouzročiti encefalitis i sljepilo, udvostručen je u prva dva mjeseca 2017. u odnosu na prethodne godine, podaci su koje je prošli mjesec iznio ECDC.

(Agencije)