Home » Društvo » Antifašizam » Održan sastanak Odbora za obnovu Partizanskog spomen groblja u Mostaru
foto: FENA

Održan sastanak Odbora za obnovu Partizanskog spomen groblja u Mostaru

Sastanak Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomen groblja održan je u subotu u Mostaru.

Kako je istaknuto tokom sastanka, uloga spomenutog Odbora, na čijem je čelu Raif Dizdarević, je stvaranje pozitivne klime, ne samo u Mostaru, nego i šire za afirmaciju antifašizma kao civilizacijske baštine koja je naslijeđena.

Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOB-a BiH Bakir Nakaš u izjavi za medije kazao je kako je Partizansko spomen groblje u Mostaru bolna tačka Saveza antifašista i boraca NOR-a iz razloga što se takav jedan objekt, koji je zaslužio pažnju po svakom aspektu njegovog postojanja, danas nalazi u jadnom stanju.

Nakaš je ocijenio kako je stanje takvo zahvaljujući situaciji u kojoj se nalazi Mostar, te da se sve ono što se u Mostaru događa odražava i na Partizanskom spomen groblju.

Prema njegovim riječima, cilj današnjeg okupljanja je promijeniti svijest ljudi prema Partizanskom spomen groblju te ih potaknuti da razmišljaju o procesu obnove, revizalizacije i očuvanja.

Predsjednik UABNOR-a Mostar Sead Đulić kazao je kako je spomenuti Odbor formiran da pokrene priču o antifašizmu, da vrši pritisak na institucije države kojima je zakonska obveza da nacinalni spomenik BiH dovedu do njegovog reprezentativnog sjaja i izgleda i da ga takvim održe.

Na upit novinara da prokomentariše postojanja dva Odbora za obnovu Partizanskog spomen groblja u Mostaru, Đulić ističe kako zapravo ne postoje dva odbora i da je u ovom slučaju gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u pravu. Đulić ističe kako je, prema svojedobno urađenim projektima za obnovu Patrizanskog spomen groblja, potrebno milion i 200 hiljada maraka, ali pošto je bilo još devastacija, kako je istaknuo, brojka će sigurno narasti i do 2 miliona KM.

(FENA)