Home » AbrašMEDIA » Osnovci učili o vršnjačkom nasilju

Osnovci učili o vršnjačkom nasilju

Danas su održane radionice za djecu, roditelje i nastavnike OŠ „Blagaj” koje je organizovalo udruženje za društveni razvoj i prevenciju kriminaliteta (ASDCP) iz Mostara u sklopu projekata „Zaštita prava djece osnovnoškolskog uzrasta koja su žrtve vršnjačkog nasilja”. Glavni cilj projekta je podizanje svijesti, znanja i informisanosti o izraženosti problema vršnjačkog nasilja među djecom u osnovnoj školi, kako bi se putem prevencije smanjila pojava vršnjačkog nasilja i stvorila pozitivna klima za razvoj i sigurnost djece.

Nastavu na radionicama su izvodili doc. dr. sc.. Kristina Sesar, mr. sci. Edin Vranj i mr. sci. Sandi Dizdarević.

„Važno je znati da se djeca izložena nasilju od vršnjaka ne mogu samostalno oduprijeti počiniteljima nasilja. Na nama odraslima je – roditeljima, nastavnicima, stručnim saradnicima u školama – da budemo osjetljivi na ovaj ozbiljan problem i da ne dopustimo da nasilje živi u školskim hodnicima, igralištima i ostavi posljedice na psihološki razvoj djece“, rekla je Kristina Sesar.

Predsjednica ASDCP-a Maja Pajević je nakon okončanja radionica izrazila zahvalnost direktoru OŠ „Blagaj“ Zlatku Čerkezu, pedagogu Suniti Jazvin i nastavnom osoblju za uspješnu saradnju i podršku koju su iskazali u organizaciji navedenih radionica.

!Različiti oblici vršnjačkog nasilja često se javljaju udruženi i imaju dugotrajno djelovanje na fizički i psihički razvoj djece. Saradnja svih subjekata u društvu kao što su porodica, školstvo, pravosuđe, policija, socijalna zaštita, zdravstvo, i dr. su uvjet bez kojeg se ne može ostvariti uspješna prevencija, uzimajući u obzir da je na prvom mjestu interes djeteta“, istakla je Maja Pajević.

Projekat je započeo 31. juna 2017. godine, a predviđeno je da traje do 31. decembra 2017. godine, a sredstva za njegovu implementaciju obezbijedilo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Projekat se nastavlja u dvije osnovne škole u Stocu, kako bi se upotpunosti finalizirali ciljevi projekta.

(AbrašMEDIA)