Home » Dnevne novosti » Počinje prikupljanje potpisa za referendum o nezavisnosti Californije

Počinje prikupljanje potpisa za referendum o nezavisnosti Californije

Predstavnici inicijative Calexit koji se zalažu za otcjepljenje Californije iz Sjedinjenih Američkih Država, dobili su zeleno svjetlo da počnu prikupljanje približno 600.000 potpisa neophodnih da se ta inicijativa nađe na glasanju novembra 2019. godine, prenose agencije.

Kalifornijski državni sekretar Alex Padilla dao je prethodno zeleno svjetlo predlagačima inicijative „California država“, poznatije kao Calexit po uzoru na Brexit i izlazak Velike Britanije iz EU, da započnu prikupljanje 600.000 potpisa neophodnih za podnošenje zvaničnog prijedloga.

To bi bilo nešto više od osam posto upisanih birača u Californiji koja je najnaseljenija američka država sa približno četrdeset miliona stanovnika.

Ako inicijativa uspije, birači bi odlučivali na referendumu 2019. godine o tome da li California treba postati posebna država.

Kako navodi Fox News, pitanje bi glasilo: „Da li California treba postati slobodna, suverena i nezavisna država?“

Padilla, međutim, kaže kako bi takva odluka donijela Californiji mnogo troškova, prenosi AFP.

Ideja o nezavisnosti Californije postala je sve primamljivija mnogim građanima te države nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

(Agencije)