Home » Dnevne novosti » Sedamsto palestinskih zatvorenika stupilo u “neograničeni štrajk glađu”
Zatvor Hadarim u Izraelu (CC BY-SA 3.0 Ma’ale Hayetzira/Wikipedia)

Sedamsto palestinskih zatvorenika stupilo u “neograničeni štrajk glađu”

Sedam stotina palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima objavilo je početak neograničenog štrajka glađu, sudeći po saopštenju izraelske zatvorske službe.

Štrajk je pokrenuo, kako se vjeruje, zvaničnik Fataha Marvan Barguti, ali će u njemu učestvovati i pripadnici Hamasa i Islamskog džihada, prenose izraelski mediji.

U sklopu protesta palestinski zatvorenici traže da se instaliraju javni telefoni u dijelovima zatvora u kojima su zatočeni, kao što je to slučaj tamo gdje su kriminalci.

Skoro 2.900 palestinskih zatvorenika u Izraelu povezanih s Fatahom je prijetilo da će započeti štrajk glađu u posljednjih nekoliko sedmica. Barguti koji je osuđen na pet doživotnih kazni za umješanost u ubistvo četiri Izraelca i jednog grčkog kaluđera smatra se jednim od mogućih nasljednika palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

U izraelskim zatvorima ima više od 5.000 palestinskih zatvorenika i njihov broj porastao je u posljednjih 18 mjeseci zbog talasa napada na izraelske civile i vojnike uglavnom noževima, ali i oružanim i napadima vozilima.

Izraelski mediji navode da štrajk glađu, kome se zatvorenici uveliko odazivaju, može da pojača napetost u izraelsko-palestinskim odnosima. Ako životi štrajkača glađu budu u opasnosti moglo bi da dođe do novog talasa nasilja.

Palestinski zatvorenici osim telefona zahtijevaju dvije posjete članova porodice svakog mjeseca i taj su zahtjev uputili Crvenom krstu nakon što su porodične posjete ograničene na jednu mjesečno zbog troškova.

Zatvorenici takođe kažu da Izrael ne bi trebalo da sprječava neke članove porodice da dođu u posjetu i da posjete traju sat i po umjesto 45 minuta, kao i da mogu da se fotografišu s porodicama jednom u tri mjeseca. Štrajkovaće uglavnom zatvorenici u zatvoru Hadarim, gdje je Barguti zatočen.

Za palestinskog predsjednika vrijeme početka štrajka je problematično jer prethodi njegovom sastanku sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom, planiranom za 3.maj.

Palestinsko rukovodstvo nije zainteresovno za porast napetosti u vrijeme kada se nada da će Trumpova administracija doprinjeti obnovi pregovora s Izraelom.

(Agencije)