Home » Dnevne novosti » Svijet » Spomenik Kalašnjikovu u centru Moskve
(AP Photo/Pavel Golovkin)

Spomenik Kalašnjikovu u centru Moskve

Spomenik Mihajlu Kalašnjikovu, izumitelju automatske puške AK-47, otkriven je jučer u centru Moskve, uz kontroverznu ceremoniju u kojoj su kombinirani vojna pompa i vjerski rituali, prenose svjetske agencije.

Devetometarski spomenik prikazuje Kalašnjikova koji drži pušku koja se često naziva i njegovim prezimenom. Na današnjoj ceremoniji bilo je nekoliko zvaničnika vlasti poput ruskog ministra kulture Vladimira Medinskog i gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina.

„Riječ je o ruskom kulturnom brendu“, izjavio je Medinski prije nego što je svećenik ruske pravoslavne crkve blagoslovio statuu.

„On je napravio oružje kako bi branio domovinu“, istakao je otac Konstantin i odbacio tvrdnje kako je neprikladno prskati svetom vodom statuu tvorca nekog oružja.

Tokom cijele ceremonije bila je prisutna i počasna garda Ministarstva odbrane Rusije, a tokom ceremonije, uz rusku himnu, pjevale su se pjesme iz vremena Drugog svjetskog rata.

Kalašnjikov, inače komandant tenkista, napravio je pušku AK-47 nakon što je čuo žalbe sovjetskih vojnika na kvalitetu oružja. Prvi model je napravljen 1947. godine, a Kalašnjikov je za njega dobio Staljinovu nagradu i Orden crvene zvijezde.

Prema dostupnim podacima, trenutno širom svijeta se koristi sto miliona „kalašnjikova“. Ovo oružje, koje vole i armije i pobunjenici, smatra se odgovornim za smrt 250.000 osoba svake godine. Silueta ove puške se vidi na zastavama Mozambika i Hezbollaha, te na oznakama Zimbabvea i Istočnog Timora.

Otkrivanje statue u centralnom dijelu Moskve je održano uprkos protivljenju nekih Moskovljanja. Jedan mladić je priveden dok je nosio natpis: „Tvorac oružja je tvorac smrti“.

Spomenik Kalašnjikovu napravio je umjetnik Salavat Ščerbakov.

(Agencije)