Home » AbrašMEDIA » U Centru za kulturu otvorena izložba “Kad je vrijeme stalo”

U Centru za kulturu otvorena izložba “Kad je vrijeme stalo”

Sinoć je u Centru za kulturu, u organizaciji Muzeja Hercegovine, otvorena izložba fotografija “Kad je vrijeme stalo”, autora Muje Begića i akademskog produkt dizajnera Edisa Volića. Na izložbi su predstavljene fotografije satova i ličnih predmeta koji su nađene uz žrtve u masovnim grobnicama Bosanske Krajine.

Piše: Amila Topčagić, AbrašMEDIA

Prisutnima su se obratili direktor Centra za kulturu Senad Suljić, direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan i autor Mujo Begić.

“Izložba otvara prostor za saosjećanje prema patnjama žrtava, suočavanje s proščošću i odgovornost svih nas, kao i borbi za pravdu. Izložba apeluje da se ne prestane sa traženjem svih nestalih”, kazao je Asim Krhan.

Mujo Begić je izjavio da je ova izložba nastala kao rezultat ekshumacija žrtava širom Bosanske Krajine, ali predstavlja bilo koji kraj gdje su ubijani nevini ljudi, gdje je počinjen genocid.

“U većini ekshumacija u kojima sam učestvovao u velikom broju slučajeva pronašli smo satove. Najčešće to su bili prvi predmeti koje smo pronašli. Tako i na jednoj od fotografija, na kojoj je prikazana ruka zajedno sa špahtlom, to je prva fotografija i prvi predmet koji smo pronašli na dubini od 7m tokom ekshumacije masovne grobnice Tomašica.

Zašto naziv kada je vrijeme stalo? Pa, vrijeme za ljude koji su ubijeni stalo je u trenucima, a najveći broj satova upravo i prikazuje te trenutke, vrijeme, datume kad su ubijeni.

Ovom izložbom htjeli smo reći da vrijeme nije stalo. Da nastavimo naše sjećanje na žrtve. Da ti ljudi žive kroz naše sjećanje i pamćenje”, rekao je Mujo Begić.

Fotografije sa izložbe “Kad je vrijeme stalo” pogledajte u našoj fotogaleriji.

(AbrašMEDIA)