Home » AbrašMEDIA » U inat godinama – razgovor sa Josipom Dujmovićem, autorom knjige o Indexima

U inat godinama – razgovor sa Josipom Dujmovićem, autorom knjige o Indexima

S novinarom Josipom Dujmovićem ovih dana smo se družili tokom 3. Gitarijade „Na putu za Jug“. Dujmović je izniman poznavatelj Ex Yu scene, a za najvažniju grupu tog vremena, dakle sastav o kojem revnosno i kontinuirano piše, smatra sarajevsko muzičko čudo, grupu „Indexi“. 2006. godine izdao je dvije ekskluzivne monografije (dva toma) pod nazivom „Indexi – U inat godinama“. Pomenuta knjiga objavljena je u znak sjećanja na najpopularniji muzički sastav na našim prostorima.

Autor: Husein Oručević, AbrašMEDIA

Nakon prvog izdanja Dujmović nije posustao. U zadnjih deset godina vrijedno je radio na sabiranju novih detalja iz života našeg najznačajnijeg pop-rok sastava. Uz pomoć muzičara iz grupe ali i njihovih saradnika, drugo izdanje knjige obiluje većim brojem fotografija, priča, ali i anegdota sa putovanja, nastupa i života članova “Indexa”. Ovogodišnja mostarska Gitarijada otvorena je promocijom novog, dopunjenog izdanja knjige. Promocija je, bez obzira na nesnosne mostarske žege, okupila veliki broj fanova „Indexa“, a Dujmović ističe kako je, na njegovu ogromnu sreću, u Mostaru prodao najveći broj monografija.

Josip Dujmović je na Gitarijadi sudjelovao kao član stručnog ocjenjivačkog žirija. U razgovoru s njim dodirnuli smo veliki broj tema koje opisuju nekadašnju muzičku scenu u Jugoslaviji, ali i ono što je nakon raspada zemlje ostalo od nje. Dujmović se veoma kritički odnosi prema onome što se danas može čuti na koncertima u BiH. Od prije nekoliko godina urednik je zanimljivog muzičkog portala glas.ba.

Za najbolji band na 3. Gitarijadi „Na putu za jug“ proglašen je sastav iz Banja Luke pod nazivom „Pajperov smijeh“. Oni će kao pobjednici imati priliku besplatno snimiti singl u A Studiju MC Pavarotti. Josip Dujmović je za naš radio napravio širi osvrt na svih osam sastava koji su ove godine nastupili na mostarskoj Gitarijadi.

U nastavku možete poslušati razgovor kojeg smo za AbrašRadio vodili sa Josipom Dujmovićem: