Home » Dnevne novosti » BiH » U Zemaljskom muzeju otvorena izložba “Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici”
foto: FENA

U Zemaljskom muzeju otvorena izložba “Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici”

Izložba “Stećci-srednjovjekovni nadgrobni spomenici“ otvorena je danas u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu.

Izložbu je otvorio ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, a cilj je promocija izuzetne i jedinstvene kulturne vrijednost koju stećci imaju, a u smislu nominacije za upis na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

“Ponosni smo da bogatu riznicu kulturne baštine cijelog čovječanstva možemo dodatno obogatiti ljepotom naših stećaka. To je i razlog naše odluke da ih nominiramo za upis na UNESCO-ovu listu. Nominirane nekropole predstavljaju integralni dio jedinstvenog kulturološkog fenomena i reprezentativni su primjeri stećaka koji zajedno zaslužuju jednak tretman”, kazao je Osmanović.

Na svečanosti otvorenja izložbe, koordinator za izradu Nominacionog fajla prof. Dubravko Lovrenović, ambasadori Crne Gore, Hrvatske i Srbije – Milan Lakić, Ivan Del Vechio i Stanimir Vukićević, brojne diplomate, predstavnici kulture u BiH, istakli su da stećci nisu samo kulturna baština Balkana već i Evrope.

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija i Crna Gora predale su Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a zajedničku nominaciju stećaka-srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika za upis na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Lovrenović je kazao da na području srednjovjekovne Bosne, uključujući rubne teritorije Srbije, Hrvatske, Crne Gore, postoji 70.000 stećaka u koje je utrošeno 350.000 tona klesanog kamena i to je izuzetno i vrlo specifično kulturno dobro.

Projekt serijske nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine, predstavlja jedan od najsloženijih i najobimnijih dokumenata iz oblasti zaštite graditeljskog naslijeđa, a na kome su zajednički radili ekspertski timovi stručnjaka iz sve četiri zemlje.

Stećci – Medieval Tombstones jedinstveni su i univerzalni spomenici koji predstavljaju dio zajedničke tradicije i kulture naroda koji žive u četiri države i pružaju izuzetan doprinos sveukupnoj svjetskoj kulturnoj baštini.

S današnje svečanosti otvorenja izložbe, izražena je nada da će stećci dobiti podršku Komisije UNESCO-a, ukoliko nominacija prođe.

Lovrenović je kazao da dobivamo priznanje ali i obavezu, posebno kada je riječ o 22 nekropole čije će održavanje, zaštita morati biti usklađeni s najvećim svjetskim standardima, te zaključio da će to biti još jedan poziv nadležnim institucijama da se pristupi etabliranju instituta koji će se baviti zaštitom i promocijom stećaka.