Home » Dnevne novosti » BiH » Uručenje javnog priznanja grupi srednjoškolaca iz Jajca

Uručenje javnog priznanja grupi srednjoškolaca iz Jajca

Grupa frankofonih ambasadora, uz podršku predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, u četvrtak će posjetiti Jajce te uručiti javno priznanje “Most za budućnost – Le pont pour l’avenir” neformalnoj grupi učenika Srednje strukovne škole Jajce i Srednje škole „Nikola Šop“ Jajce, koji svojim zalaganjem doprinose izgradnji mostova i povezivanju naroda u Bosni i Hercegovini.

Ovo je simbolična gesta podrške borbi učenika za jedinstveni nastavni plan i program u školama, uz poštovanje multietničnosti Jajca i Srednjobosanskog kantona, saopćeno je iz OSCE-a.

Dodjeli priznanja, koja će biti upriličena u SSŠ Jajce u 12 sati, prisustvovat će ambasadori Švicarske, Njemačke, Japana, Rumunije, šefovi misija OSCE-a i Vijeća Evrope, predstavnici ambasade Francuske i Delegacije Evropske unije u BiH, kao i predstavnici neformalne grupe profesora „Bolja škola“ iz Jajca.

“Prema mladima se treba odnositi s poštovanjem i kao prema produktivnim članovima društva. Bitno je njihovo nastojanje da ostanu zajedno shvatiti ozbiljno i ispoštovati ga. Uvjereni smo da poduhvati učenika iz Jajca mogu koristiti za primjer drugim građanima ove države. Od političara i lidera očekujemo da ispune svoju obavezu da mladima ponude kvalitetno obrazovanje koje će ih pripremiti za budućnost, a ono podrazumijeva i naučiti ih da žive skupa. Velika je čast ovo posebno priznanje dodijeliti učenicima koji se bore za bolje prilike i perspektive za sadašnju generaciju, ali i koji grade mostove za bolju budućnost Bosne i Hercegovine“, stoji, između ostalog, u zajedničkoj izjavi ambasadora koja će tom prilikom biti predstavljena javnosti.

(mi2.ba)