Home » Dnevne novosti » BiH » Veliki interes javnosti za izložbu “Titov bunker” u Stuttgartu

Veliki interes javnosti za izložbu “Titov bunker” u Stuttgartu

Muzej Wurttembergischer Kunsteverein, u saradnji s Projektom Bijenale savremene umetnosti D-0 ARK Underground, postavio je u Stuttgartu paralelno s četvrtim ciklusom Projekta, izložbu “Titov bunker” s radovima više od 20 umjetnika i umjetničkih grupa posvećenih fenomenu nekadašnjeg atomskog skloništa u Konjicu.

Izložba je izazvala veliki interes njemačke javnosti, saopćeno je iz Bijanala savremene umjetnosti.

Milomir Kovačević Strašni, sarajevski umjetnik i učesnik izložbe u Stuttgartu, kaže da je nevjerovatno koliki interes svijet pokazuje za Titovo ime, ali i interes za promišljanje Hladnog rata kroz savremenu umjetnost.

-Impresioniran sam ovim izložbenim prostorom i angažmanom organizatora da postave ovakvu izložbu. Drago mi je da upoznam umjetnike iz Evrope i nadam se da ćemo u budućnosti sarađivati – rekao je Strašni.

Koordinatorica Projekta D-0 ARK Underground Sandra Mljević Hozić ističe značaj međunarodne saradnje s njemačkim kolegama te navodi da je Projekt predstavljen i u Veneciji, Firenci, Istanbulu, Beču, Zagrebu, Strazburu, Splitu, Tirani, Milanu, a što je prilika da se skrene pažnja svjetske javnosti na vrijednost ove kolekcije, ali i na Konjic i BiH.

Kustosi četvrtog ciklusa Projekta Bijenale u Konjicu Iris Dressler i Hans D. Christ iz Stuttgarta odabrali su video radove, fotografije, instalacije i objekte koji su producirani za Titov bunker i dodatno razvijeni ili reprodukovani za izložbu u Njemačkoj. Bave se infrastrukturom bunkera, kao i njegovom transformacijom od atomskog skloništa u umetnički i vojni muzej.

Na izložbi u Württembergischer Kunstverein učestvuje sedmoro umetnika koji su se predstavili i u Konjicu – Jan Peter E.R. Sonntag (Berlin), Jan Peter Hammer (Berlin), Jorge Ribalta (Barselona), Annalisa Cannito (Aqua Terra), Dan Perjovschi (Sibiu), Lia Perjovschi (Sibiu) i Milomir Kovačević Strašni (Sarajevo/Pariz).

Umjetnici koji također učestvuju u izložbi su Taysir Batniji, Bernd Behr, David Brognon/Stéphanie Rollin, Olga Chernysheva, Edith Dekyndt, James T. Hong, Susanne Kriemann, Dorit Margreiter, Eduardo Paolozzi, Vesna Pavlović, Alexander Sokurow, The Errorists (Hilary Koob-Sassen, Andreas Köhler & collaborators), Sandra Vitaljić i drugi.

Titov bunker, koji je poslužio za koncept izložbe kao konkretna lokacija i metafora, izgrađen je po nalogu predsjednika Jugoslavije i vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita kao tajno atomsko sklonište površine 6.500 kvadratnih metara. Izgradnja bunkera, koja je koštala 4,6 milijardi dolara, završena je 1979. godine, samo godinu dana prije Titove smrti.

Sve do 90-ih postojanje bunkera u Konjicu bilo je tajna.

Edo i Sandra Hozić su 2011. godine uspjeli da pokrenu “Projekt Bijenale D-0 ARK” u Titovom bunkeru. Od samog početka, cilj je bio da se kroz bijenalno održavanje izložbe formira kolekcija koja će biti baza za hibridni muzej u atomskom skloništu. Za sada je u bunkeru već više od 130 radova.

Izložba u Stuttgartu bit će otvorena do 6. augusta.

(mi2.ba)