Home » AbrašMEDIA » „Zvučne razglednice iz Hercegovine“, iliti „Kako ušima gledati“

„Zvučne razglednice iz Hercegovine“, iliti „Kako ušima gledati“

AbrašRadio kreće sa radionicama pod nazivom „Zvučne razglednice iz Hercegovine“, koje će se provoditi na području pet hercegovačkih gradova (Mostar, Čapljina, Stolac, Ljubinje, Trebinje) u periodu oktobar 2017.– februar 2018. godine s ciljem kreiranja 6 autentičnih zvučnih razglednica kroz interaktivni, edukativni proces sa učenicima starijih razreda srednje škole.

Polaznici radionica će, kroz proces istraživanja, rada i učenja, biti ohrabreni da se adresiraju na svoju lokalnu zajednicu, njene kulturne i obrazovne institucije, te posebno da se upuste u intergeneracijski dijalog sa starijim članovima zajednice i valoriziraju prikupljena saznanja. Stjecat će nove vještine i koristiti inovativni pristup, te prepoznavati i razvijati svoje talente i afinitete. Smatramo da ovakav vid suradnje obrazovnih i kulturnih institucija doprinosi boljoj kvaliteti učenja, te pobuđivanju radoznalosti i podizanju svijesti kod učenika.

Zvučne razglednice namijenjene su daljoj distribuciji, kako bi se promovirale gorepomenute hercegovačke sredine, njihove lokalne specifičnosti i (ne)materijalna kulturna baština.

Evo što nam je Ronald Panza, umjetnički koordinator projekta „Zvučne razglednice iz Hercegovine“, o umjetničkim i edukativnim namjerama radionica, u razgovoru za AbrašRadio pojasnio:
„Hercegovina je regija s puno biodiverziteta i kulturalnih sličnosti i razlika. Mladi ljudi koji su se pojavili nakon što su utihnuli posljednji sukobi imaju neku novu vizuru i auditivnu informaciju od prijašnjih vremena. Mnoge su stvari došle i prošle, nastale i srušile se, neko još stoje poput zaboravljenih mostova, gnijezda ptica i vilin konjica, ali i živih uspomena kao što je Ćirina pruga.
No što je s tim svijetom priča i zvuka danas? Kako on danas su-postoji i da li stvara neke nove priče? Može li se iz tih nedefiniranih materijala stvoriti nešto novo i pozitivno?
Namjera nam je mlade ljude podučiti teorijskim osnovama zvuka i slušanja, osnovama rada s tehnikom i pripovijedačkim tehnikama. Pokazati im način kako uopće otkriti nešto vrijedno pričanja. Nešto što nije samo turistički potencijal već u sebi nosi mogućnost promjene i uspostavljanje dijaloga. Kroz pričanje i slušanje. Istraživat ćemo prostor, podijeliti priče i pomoći polaznicima da se sami sjete ili otkriju što može biti priča važna za kraj koji dolaze i za njih same. Kao produkt, uz naučene tehnike i vrijednosti koje one nose, skupljeni materijal i smjerove kojima se mogu dalje nastaviti služiti kao konkretni proizvod ostati će Zvučne razglednice Hercegovine.
Nadamo se i želimo da će ovim njena auditivna slika biti i sačuvana i poboljšana.“

U nastavku možete posušati razgovor sa Ronaldom Panzom u cjelosti: