Veliki pad zahtjeva za vizu nakon promjena pravila u Velikoj Britaniji

Broj stranih radnika, studenata i njihovih porodica koji podnose zahtjeve za vize za dolazak u Veliku Britaniju smanjio se za trećinu u posljednjih 12 mjeseci.

Ovaj pad uslijedio je nakon promjena pravila, koje je uvela konzervativna vlada, a koje su zabranile većini međunarodnih studenata te zdravstvenih i socijalnih radnika da dovedu porodice u Ujedinjeno Kraljevstvo, javlja BBC.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je broj migranata i članova njihovih porodica koji su podnijeli zahtjev za vize pao s oko 141.000 u julu 2023. na 91.000 prošlog mjeseca.

Posebno je velik pad bio u broju podnesenih zahtjeva za vize za zdravstvene radnike i njegovatelje koji su pali za 80 posto na 2900.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da će “osigurati obučavanje domaće radnu snage i riješiti problem nedostatka radnika sa određenim vještinama”.

Glasnogovornik ministarstva rekao je da je useljavanje donijelo “mnoge dobrobiti Ujedinjenom Kraljevstvu, ali mora biti kontrolisano i provedeno kroz pošten sistem”.

Nadra Ahmed, izvršna potpredsjednica Nacionalnog udruženja za zdravstvenu zaštitu, rekla je da se dio osoblja u sektoru počeo vraćati kući ili se seliti u zemlje s “manje neprijateljskim okruženjem oko imigracije”.

Govoreći za BBC-jev Radio 4 Today program, rekla je da kad bismo imali domaću radnu snagu voljnu raditi onda nam ne bi trebali ti međunarodni radnici.”

Dodala je da će “biti potrebno nekoliko godina” da se izgradi domaća radna snaga i upozorila da bi slobodna radna mjesta u sektoru mogla porasti do neodrživog nivoa.

Smanjenje broja međunarodnih studenata koji podnose zahtjeve za vize također bi moglo naštetiti univerzitetima koji su već suočeni s finansijskim pritiscima.

Institut za migracije kaže da bi pad broja zahtjeva za studentske vize djelomično mogao biti uzrokovan faktorima specifičnim za određenu zemlju, poput nigerijske valutne krize.

Čini se da su nova pravila koja je uveo bivši premijer Rishi Sunak u nastojanju da smanji imigracije s rekordno visokih razina također uzrokovala pad zahtjeva za vizu.

(FENA)