Prva presuda u Britaniji zbog raspirivanja “rasne mržnje” usred nemira desničara

Sud u Velikoj Britaniji osudio je u petak 28-godišnjeg muškarca na 20 mjeseci zatvora zbog podsticanja na rasnu mržnju, a razlog su poruke na Facebooku u kojima je pozivao da se napadne na hotel u kojem borave azilanti.

Presuda Jordanu Parlouru, koji će morati odslužiti polovinu kazne iza rešetaka, prva je te vrste u Velikoj Britaniji otkako su tamo prije više od sedmicu počeli izredi ekstremnih desničara, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Povod za nasilje je to što je jedan 17-godišnjak ubio nožem tri djevojčice na času plesa, a za kojeg se u lažnim vijestima plasiranim preko interneta tvrdilo da je musliman i da je azilant.

Napadane džamije i hoteli sa azilantima

U valu izgreda koji je potom zapljusnuo Veliku Britaniju, napadnut je hotel u kojem su smješteni azilanti i u njemu podmetnut požar, a deseci policajaca su povrijeđeni u sukobu sa ekstremnim desničarima.

Džamije i hoteli u kojima su smješteni tražioci azila bili su među mjestima koja su na meti demonstranata, a neke radnje su spaljene i opljačkane. U srijedu su na ulicama širom Engleske vlasnici radnji rano zatvorili u iščekivanju daljnjeg nasilja.

Policija je advokatima koji zastupaju prava migranata rekla da rade od kuće nakon što su u grupama za dopisivanje podijeljene liste tih advokatskih firmi i konsultantskih agencija kao moguće mete.

(Agencije)