Naučnici zabilježili rekordno visoku temperaturu na Antarktiku

Ruski naučnici zabilježili su novi temperaturni rekord na stanici Vostok na centralnom Antarktiku, nakon što je u utorak temperatura porasla na minus 34,2 stepena, saopćila je press-služba Istraživačkog instituta za Arktik i Antarktik.

U izvještaju se ističe da je to maksimalna temperaturna vrijednost za zimski period (na južnoj hemisferi) u historiji posmatranja, prenosi Tanjug, pozivajući se na RIA Novosti.

“Naučnici Istraživačkog instituta za Arktik i Antarktik zabilježili su maksimalnu zimsku temperaturu u cijeloj historiji redovnih posmatranja na najhladnijoj tački na Zemlji, na stanici Vostok u centralnom Antarktiku. Termometar je 6. augusta 2024. pokazao minus 34,2 stepena”, navedeno je u izvještaju.

Juli i august najhladniji mjeseci na Antarktiku

Dan kasnije, u srijedu, na stanici Vostok temperatura je pala na minus 48,8 stepeni, dodaje se u saopćenju.

Juli i august na centralnom Antarktiku su najhladniji mjeseci u godini. Prosječna dugoročna temperatura na Vostoku u julu je minus 66,6 stepena, dok je u augustu 67,6 stepeni ispod nule.

Stanica Vostok je jedina kopnena ruska stanica na Antarktiku koja radi tokom cijele godine, a u julu 1983. godine tamo je zabilježena apsolutna minimalna temperatura na planeti – minus 89,2 stepena.

(Agencije)