Požar prijeti parku Sutjeska i prašumi Perućici

Požar na Tjentištu prijeti da se proširi na jednu od posljednjih evropskih prašuma Perućicu i zahvatiti veći dio Nacionalnog parka Sutjeska u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, objavile su vlasti i pozvale na angažiranje specijalizirane letjelice iz Srbije oko čega se spore zvaničnici države BiH i bh. entiteta Republika Srpska

Prema navodima direktora Republičke uprave Civilne zaštite RS-a Borisa Trninića, a kako prenosi Hina, u Nacionalnom parku Sutjeska gori stoljetna crnogorična šuma. Veliki broj ekipa vatrogasaca je na terenu, a pomažu im helikopteri MUP-a Republike Srpske.

“Ljudski i tehnički resursi su skoro iscrpljeni i ukoliko ne bude angažovana veća letjelica za gašenje požara iz Republike Srbije, može doći do ekološke katastrofe u prašumi Perućica i na cijeloj teritoriji Nacionalnog parka Sutjeska”, rekao je Trninić.

On je uputio zahtjev za angažiranje specijaliziranoga helikoptera tipa Kamov za gašenje požara iz Srbije koji ima mogućnost nositi 5.000 litara vode u jednome naletu.

No, da bi srbijanski helikopter mogao djelovati u BiH potrebno je odobrenje ministara odbrane, prometa i vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH. Njihov kolega na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac uputio je poziv da se angažira helikopter MUP-a Srbije.

“Ukoliko ne bude data saglasnost za angažovanje helikoptera iz Srbije, Nacionalnom parku Sutjeska prijeti šteta nesagledivih razmjera. To ne smijemo dopustiti”, napisao je Košarac na društvenim mrežama.

Šef bh. diplomatije Elmedin Konaković na Facebooku je napisao kako je u stalnom kontaktu sa ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom i kako su helikopteri Oružanih snaga BiH spremni za intervencije i gašenje požara u svakom dijelu države.

“Pokazali su efikasnost i vještine u proteklim sedmicama. Apelujemo na sve odgovorne osobe u našoj zemlji da se obraćaju prvo našim snagama i institucijama, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja. Tamo gdje ne možemo odgovoriti sami možemo svi zajedno zatražiti dodatnu pomoć”, naveo je Konaković.

Ranije ovoga ljeta ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i entitetski ministar unutrašnjih poslova RS-a Siniša Karan potpisali su sporazum o smještaju helikoptera za gašenje požara na području Trebinja. Tome su se usprotivili bošnjački ministri u državnom Vijeću ministara tvrdeći da takav sporazum ne mogu postići entitetske nego državne vlasti, te da taj potez narušava suverenitet države BiH.

Mjesto požara Tjentište je poznato po spomen-obilježju poginulim partizanskim borcima u bitci na Sutjesci u maju 1943. godine kada su pretrpjeli velika stradanja u operaciji nacističkih snaga koje ih ipak nisu uspjele posve uništiti.

Prašuma Perućica je jedna od posljednjih u Evropi, a u njoj se nalazi veliki broj stabala starih približno 300 godina. Zabilježeno je više od 170 vrsta drveća i grmlja, te više od 1.000 vrsta zeljastog bilja, od kojih su brojni endemi.

Gori i u susjednoj Hrvatskoj. Požar koji je u nedjelju poslije podne planuo na predjelu Rupotina iznad Solina gasi 135 vatrogasca, 19 vatrogasnih jedinica, 45 vozila i četiri kanadera, izvijestili su solinski vatrogasci oko 17,30 sati te dodali da će vjerovatno trebati pomoć dodatnih vatrogasnih snaga.

Po njihovim riječima, situacija na terenu je teška i vatrogasci ulažu krajnje napore da zaustave širenje vatre.

“Prioritet nam je obrana kuća i do sada vatra nije ugrozila kuće”, rekli su vatrogasci.

Također su kazali da će vjerovatno biti potrebno angažirati još vatrogasnih snaga kako bi pomogli gašenju tog požara.

Hrvatsku su ove godine pogodili snažni požari koji su uništili ogromne predijele nacionanog parka Biokovo.

(Agencije)