WHO zbog mpoxa proglasio vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je proglasila situaciju s mpox vanrednim stanjem za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

– Vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja je najviši nivo alarma prema međunarodnom zdravstvenom pravu – rekao je šef WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na društvenoj mreži X te dodao: “Usklađeni su savjeti Odbora za hitne slučajeve meni i @AfricaCDC, koji je proglasio vanrednu situaciju za javno zdravlje regionalne bezbjednosti”, prenosi Anadolija.

Od početka 2024. godine, više od deset afričkih zemalja prijavilo je bolest, koja se prenosi bliskim kontaktom, a Demokratska Republika Kongo ima više od 90 posto prijavljenih slučajeva.

Prema WHO-u, mpox uzrokuje osip i simptome slične gripi.

– WHO je posvećen u danima i nedjeljama koje su pred nama da koordiniše globalni odgovor, blisko sarađujući sa svakom od pogođenih zemalja i koristeći naše prisustvo na terenu, da spriječi prenos, liječi zaražene i spasi živote – rekao je Ghebreyesus.

WHO je razvio regionalni plan odgovora, koji zahtjeva početnih 15 miliona dolara.

– Oslobodili smo 1,45 miliona dolara iz fonda WHO-a za vanredne situacije, a planiramo još u narednim danima. Takođe apelujemo na donatore za finansiranje ostatka plana odgovora – kazao je Ghebreyesus.

(FENA)