Sjeverna Koreja ponovo se otvara za turizam nakon pet godina

Sjeverna Koreja će u decembru ponovo otvoriti jedan grad za strane turiste nakon gotovo pet godina zatvaranja granica zbog pandemije Covida, objavili su turoperatori.

Najmanje dva operatera sa sjedištem u Kini objavila su da će turistima uskoro biti dopušteno posjetiti planinski sjeverni grad Samjiyon, prenosi BBC.

Sjeverna Koreja zatvorila se na početku pandemije početkom 2020., a ograničenja je počela smanjivati ​​tek sredinom prošle godine.

Zatvaranje granica također je prekinulo uvoz osnovnih dobara, što je dovelo do nestašice hrane koju su pogoršale međunarodne sankcije zbog nuklearnog programa zemlje.

– Do sada je službeno potvrđen samo Samjiyon, ali mislimo da će se otvoriti i Pjongjang i druga mjesta – Shenyangov KTG Tours napisao je u srijedu na svojoj Facebook stranici.

Pekinški Koryo Tour rekao je da bi turisti “potencijalno” mogli posjetiti druge dijelove Sjeverne Koreje u decembru.

Samjiyon prolazi kroz veliku rekonstrukciju posljednjih godina, a sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je u julu otkrio planove za obnovu aerodoroma, pretvaranje vojne skijaške baze u odmaralište i izgradnju novih željeznica i hotela za strane turiste, prema državnim medijima.

Kim je tada rekao da će planovi za “revitalizaciju međunarodnog turizma” biti usmjereni na posjetitelje iz “prijateljskih” zemalja.

Sjeverna Koreja dopušta ulazak u zemlju samo ruskim turistima od početka 2024., usred otopljavanja veza između dviju nacija.

Tek je u augustu prošle godine Sjeverna Koreja dopustila povratak građanima koji su ostali u drugim zemljama zbog graničnih kontrola, jedna od posljednjih zemalja koja je to učinila.

(FENA)