CDC: Očekuje se više uvezenih zaraza majmunskim boginjama, nivo trajnog prenosa ostaje nizak

Više uvezenih slučajeva novog soja boginja pojavit će se u Evropi u nadolazećim sedmicama, ali rizik od trajnog prenosa ostaje nizak, izjavila je u petak čelnica evropske agencije za prevenciju bolesti.

Agencija je u petak povisila svoju procjenu rizika za sporadične slučajeve majmunskih boginja u Evropi na umjerenu. Rizik je visok za putnike u pogođena područja u Africi u bliskom kontaktu s lokalnim ljudima, a umjeren za njihove kontakte.

– Bit će još slučajeva u nadolazećim sedmicama. To je očekivanje, ali što se tiče rizika za opću evropsku populaciju, moramo reći da je naša procjena da je rizik trenutno veoma nizak – kazala je direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Pamela Rendi-Wagner u intervjuu za Reuters.

Pozvala je evropske zemlje da pojačaju pripravnost i podignu svijest kako bi se spriječilo daljnje širenje.

Epidemija boginja u Demokratskoj Republici Kongo uzrokovana dvjema različitim oblicima boginja, endemskim oblikom i novim izdankom nazvanim Clade Ib, izazvala je globalnu brigu nakon što se proširila na više zemalja u Africi.

U četvrtak je Švedska postala prva zemlja van Afrike koja je potvrdila slučaj Clade Ib. WHO je u srijedu proglasio izbijanje globalne zdravstvene opasnosti.

Evropski CDC preporučio je da agencije za javno zdravstvo planiraju i pripreme se za brzo otkrivanje svih slučajeva Clade Ib koji bi mogli dospjeti u Evropu.

Predviđa se da će uticaj tog soja virusa biti nizak u Evropi ako se provedu odgovarajuće mjere nadzora i kontrole, koristeći stručnost stečenu kada se drugi soj mpoxa, Clade II, proširio globalno 2022. godine.

Tokom tog vanrednog stanja virus se proširio uglavnom među muškarcima koji su imali spolne odnose s muškarcima, a promjena ponašanja i vakcina pomogla su da se u Evropi stavi pod kontrolu.

Mpox je virusna zaraza koja uzrokuje simptome slične gripi i gnojne lezije, a iako je obično blaga, u rijetkim slučajevima može biti fatalna. Širi se bliskim kontaktom, uključujući seksualni kontakt, a čini se da se Clade Ib lakše širi među ljudima nego drugi oblici virusa, iako postoje mnoga otvorena pitanja o njegovoj ozbiljnosti i prenosivosti, kaže Randi-Wagner.

Svako sa simptomima i istorijatom putovanja ili kontaktom s putovanjima u pogođena područja u Africi treba odmah kontaktirati liječnika, dodala je.

– Testirajte, testirajte, testirajte kako bismo što prije pronašli sumnjive slučajeve u Evropi i izbjegli daljnje širenje – navodi on preporukama evropskim agencijama za javno zdravstvo.

(FENA)