Dinokiller je došao iz vanjskih dijelova našeg Sunčevog sistema

Naučnici su utvrdili porijeklo i sastav asteroida koji je prije 66 miliona godina jednim potezom izbrisao 70 posto svih vrsta na Zemlji. Čini se da je asteroid došao iz vanjskih dijelova našeg Sunčevog sistema, daleko izvan Jupitera.

Istraživači, uključujući Vrije Universiteit Brussel, zaključuju to na temelju analize glinenog sloja koji se pojavljuje po cijelom svijetu i taložio se u vrijeme udara.

To pokazuje da je asteroid ugljičnog tipa. Poznato je da se taj tip izvorno nije pojavio u unutarnjem Sunčevom sistemu. Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Science .

Rezultati bacaju svjetlo ne samo na daleku prošlost, već i na sadašnjost, naglašava geolog Steven Goderis s Vrije Universiteit Brussel, jedan od istraživača. “Ovo istraživanje nam daje bolju sliku o sastavu asteroida. Ovo nam daje bolju ideju o tome što lebdi okolo u našem Sunčevom sistemu, i šta stiže ili ne stiže do Zemlje.”

Izbjegavanje sudara

Ovo znanje je važno za sprječavanje mogućeg budućeg sudara s asteroidom. Američka svemirska agencija NASA već se priprema za takvu moguću katastrofu uz pomoć misije DART.

Svemirska agencija je 2022. godine namjerno udarila bespilotnu letjelicu o svemirsku stijenu s ciljem da je natjera da promijeni smjer. Ova se tehnika mora koristiti ako asteroid stvarno krene prema Zemlji.

Osim toga, studija pokazuje da je udar zapravo izazvao asteroid, a ne komet.

Majka svih kratera

Naučnici nastavljaju otkrivati ​​nove stvari o kobnom udaru Chicxuluba u Meksiko. Prije dvije godine objavljeno je da se udar morao dogoditi u proljeće, što je otkrila nizozemska paleontologinja Melanie During. To je zaključila na temelju ‘prstenova rasta’ u kostima fosilnih riba.

Goderis će se u bliskoj budućnosti usredotočiti na mikrometeorite, iako s bolom u srcu. “Teško mi je reći zbogom utjecaju Chicxuluba”, kaže on. “To je doista poseban slučaj, majka svih kratera udara.”

Izvor: NOS
Prevod: AbrašMEDIA