Letovi rakete Falcon 9 stopirani nakon neuspješnog slijetanja na Zemlju

Američka savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) u srijedu je priopćila da su letovi rakete Falcon 9 tvrtke SpaceX suspendirani nakon što ona nije uspjela sletjeti tijekom rutinske misije postavljanja satelita Starlinka.

Raketa Falcon 9 uspješno je u srijedu rano ujutro postavila u orbitu grupu internetskih satelita Starlink. Višekratna raketa vratila se prema Zemlji i pokušala uobičajenim postupkom sletjeti na platformu na moru, no zbog nespretnog prilaska prevrnula se u ocean, kako je bilo vidljivo na prijenosu uživo SpaceX-a.

‘Incident je uključivao neuspješno slijetanje rakete Falcon 9 na morsku platformu. Nema izvještaja o ozlijeđenima ili šteti na javnoj imovini. FAA je zatražila pokretanje istrage’, rekao je glasnogovornik agencije, a prenosi Hina.

Suspendiranje upotrebe rakete Falcon 9, na koju se veći dio zapadnog svijeta oslanja za slanje satelita i ljudi u svemir, nije čest slučaj. Posljednji put to se dogodilo u srpnju, prvi put od 2016., nakon kvara u svemiru, čime je skupina satelita Starlink postala neupotrebljiva.

FAA regulira aktivnosti privatnih raketa i lansirnih mjesta kako ne bi utjecale na javnu sigurnost. Agencija je u srijedu zatražila od SpaceX-a da otvori istragu koju će FAA i nadzirati.

(Agencije)