Cijene nafte u augustu pale zbog zabrinutosti za potražnju

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošle sedmice, druge zaredom, pa su zabilježile pad i u cijelom augustu jer se trgovci plaše da će zbog sporog rasta najvećih svjetskih ekonomija oslabiti potražnja.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skliznula 0,3 posto, na 78,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 posto, na 73,55 dolara, prenosi Hina.

U cijelom augustu cijena barela na londonskom tržištu pala je 2,4, a na američkom 3,6 posto.

Tokom mjeseca cijene su na oba tržišta potonule na najniže razine od početka januara jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, američke i kineske, a time i potražnje za ‘crnim zlatom’.

Ekonomija eurozone također raste sporo.

Nedostatak nafte iz Libije

Podršku cijenama pružaju najave smanjenja kamatnih stopa američke i evropske centralne banke u septembru, s obzirom da inflacija popušta.

To bi trebalo potaknuti rast privrede, a time i potražnje za naftom.

Podršku cijenama pruža i nedostatak nafte iz Libije. Libijska proizvodnja nafte u četvrtak je bila više nego prepolovljena, smanjena za oko 700.000 barela dnevno, a izvoz je zaustavljen u nekoliko luka zbog sukoba tamošnjih političkih frakcija.

Konsultantska kompanija Rapidan Energy Group procjenjuje da bi gubici proizvodnje mogli dosegnuti između 900.000 i milion barela dnevno i da bi mogli potrajati nekoliko sedmica.

No, u oktobru Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici planiraju povećati proizvodnju, pa se ne očekuje smanjenje ponude.

(Agencije)