Brazilski vrhovni sud potvrdio odluku o blokadi društvene mreže X

Vijeće najvišeg sudskog tijela u Brazilu potvrdilo je odluku jednog od svojih sudija da društvena mreža X u vlasništvu američkog milijardera Elona Muska bude blokirana širom ove južnoameričke zemlje, saopšteno je danas.

Šira podrška sudija Vrhovnog suda Brazila za ovakvu odluku udarac je za Muska i njegove pristalice koje sudiju Alexander de Moraesa pokušavaju da prikažu kao odmetnika i autoritarnog cenzora političkog govora.

Vijeće je sastavljeno od pet sudija, dok sud ima 11 sudija. U Vijeću je i Moraes, koji je u petak naredio blokadu X-a širom Brazila jer ta firma-društvena mreža nije imenovala svog lokalnog pravnog predstavnika, kako nalažu brazilski propisi.

X će ostati blokiran dok ne postupi po sudskog odluci i ne plati veliku kaznu koja je od prošle sedmice premašila tri miliona dolara, navodi se u odluci suda.

De Moraes je odredio i dnevne kazne od po 50.000 reisa (8.900 dolara) za lica i kompanije koje bi koristile virtuelne privatne mreže, tj VPN, radi zaobilaznog pristupa X-u.

Neki pravni stručnjaci doveli su u pitanje osnov za ovu odluku, ali i njenu sprovodivost.

Među njima je i Advokatska komora Brazila, koja je saopštila da će se obratiti Vrhovnom sudu sa zahtjevom za reviziju.

Međutim, većina sudija u petočlanom Vijeću danas je potvrdila odluku u svim njenim aspektima. Samo jedan sudija se suprotstavio uvođenju kazne za korišćenje VPN radi pristupa X-u, smatrajući da bi granica trebalo da bude – korišćenje X-a za vršenje krivičnih djela.

Brazil je jedno od najvećih tržišta za X, sa desetinama miliona korisnika.

Njegova blokada predstavlja dramatičnu eskalaciju višemjesečnih sporenja između Muska i De Moraesa na temu slobode govora, dezinformacija i krajnje desničarskih naloga na ovoj društvenoj mreži.

(Agencije)