Preispitivanja u Berlinu poslije poraza Scholza i uspjeha AfD-a u dvije istočne pokrajine

Prva pobjeda njemačke krajnje desnice na izborima za pokrajinski parlament od Drugog svjetskog rata izazvala je preispitivanja u Berlinu, ali čini se da će se poražena i nepopularna koalicija kancelara Olafa Scholza ipak održati zajedno, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Scholzova Socijaldemokratska partija (SPD) i vladajuća „semafor” koalicija sastavljena od liberala i Zelenih pretrpjeli su novi izborni udarac na istoku zemlje, u pokrajinama Tiringiji i Saksoniji.

Istovremeno, njemačka antiimigraciona Alternativa za Njemačku (AfD) i nova populistička partija Sahre Wagenknecht ostvarile su rekordni uspjeh u ove dvije istočne pokrajine.

Scholz je ovakav rezultat opisao kao “gorak”, ali je ministar finansija Christian Lindner odbacio sugestije da njegova partija Slobodni demokrati (FDP), koja je prošla najgore na jučerašnjim pokrajinskim izborima, treba da napusti vladu.

Godinu dana pred savezne izbore u Njemačkoj, ovakvi rezultati će vjerovatno podstaknuti tenzije unutar koalicije suočene sa ideološkim razlikama i posljedicama rata u Ukrajini koje uključuju krizu standarda.

Zabrinjavajući rezultati

Alternativa za Njemačku osvojila je 32,8 posto glasova u Tiringiji, a u susjednoj Saksoniji je druga sa 30,6 posto glasova, iza konzervativne Demokršćanske stranke (CDU).

Partija AfD neće imati vlast ako se druge stranke budu udružile kako bi ih spriječile da ne steknu vladajuću poziciju, ali su iz ove stranke poručili da je vrijeme da vlada u Berlinu spakuje kofere i ode.

Ova nacionalistička, antiimigraciona partija koja je naklonjena Rusiji, u Tiringiji ima dovoljno zastupnika da može da blokira odluke za koje je potrebna dvotrećinska većina, kao što su imenovanja sudija ili visokih sigurnosnih zvaničnika, navodi Reuters.

Kancelar Scholz je izjavio da su rezultati AfD-a zabrinjavajući, i da Njemačka ne treba i ne smije da se na to navikne. On je kazao da AfD slabi ekonomiju, dijeli društvo i uništava ugled zemlje.

Nova populistička, ljevičarska stranka, Alijansa Sahra Wagenknecht plasirala se po broju glasova na treće mjesto. Liderka stranke rekla je da će onaj ko želi da im bude koalicioni partner morati da uvaži zahtjev njene partije za više diplomatije kako bi se okončao rat u Ukrajini, kao i njihovo protivljenje stacioniranju američkih raketa u Njemačkoj.

(Agencije)