Irska osniva komisiju za istragu seksualnog zlostavljanja u katoličkim školama

Irska vlada osnovat će statutarnu komisiju koja će istražiti seksualne zloupotrebe u školama koje vode katolički vjerski redovi nakon što je preliminarna istraga otkrila skoro 2.400 prijava zlostavljanja tokom dugog niza godina, prenosi Tanjug.

Istraga je dokumentovala podatke o 844 zlostavljača u 308 škola koje vode 42 vjerska reda širom Irske, prenio je The Guardian.

Istražitelji su proveli niz razgovora sa žrtvama zlostavljanja, a mahom je riječ o muškarcima koji su sada u 50-im i 60-im godinama.

Irska ministrica obrazovanja Norma Foley opisala je izvještaj kao “strašan dokument koji sadrži neka užasna svjedočenja o seksualnim zlostavljanjima”.

Brojni optuženi već su mrtvi

Istraga je pokrenuta 2022. godine poslije emisije na radiju RTE u kojoj se govorilo o historiji seksualnog zlostavljanja na Blackrock koledžu u Dablinu koji su pohađali mnogi vodeći biznismeni i sportisti, a 57 osoba je navelo da su tamo pretrpjeli zlostavljanje.

Kako ukazuju podaci vjerskih redova koji vode škole, više od 844 muškarca optužena za zlostavljanje sada su preminula.

The Guardian navodi da bi za objavljivanje rezultata istrage komisije koja treba da bude formirana moglo biti potrebno nekoliko godina.

(Agencije)