Komesar UN-a: Represija talibana nad ženama nema premca

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Tuerk rekao je da represivna kontrola talibana nad ženama i djevojčicama u Afganistanu nema premca i da će ugroziti budućnost zemlje.

Tuerk je rekao da su novi zakoni o moralu, koji zabranjuju ženama da se pojavljuju u javnosti bez pokrivača lica i ograničavaju njihov pristup obrazovanju i većini poslova, “skandalozni i predstavljaju sistematski progon po osnovu spola”, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

“Tresem se pri pomisli na to šta je sljedeće za žene i djevojčice u Afganistanu”, rekao je Tuerk Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi.

Talibani nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Stroga pravila

Talibani, koji su preuzeli vlast u Afganistanu 2021. godine tokom posljednjih sedmica povlačenja SAD-a i NATO-a, isključili su žene iz većine oblasti javnog života i zabranili djevojčicama da idu u školu nakon šestog razreda, uprkos početnim obećanjima o umjerenijoj vladavini.

Također ograničavaju pristup žena radu, putovanjima i zdravstvenoj zaštiti ako nisu u braku ili nemaju muškog staratelja, te kažnjavaju one koje se ne pridržavaju talibanske interpretacije hidžaba.

(Agencije)